‚Bylo to nejtěžší rozhodnutí v mé kariéře.‘ Synek ze zdravotních důvodů na olympiádu nepojede

Skifař Ondřej Synek nebude startovat na olympijských hrách v Tokiu. Pětinásobný mistr světa zrušil účast na vrcholné akci ze zdravotních důvodů. Osmatřicetiletý český reprezentant nepřidá pátý olympijský start a nerozšíří bilanci tří medailí.

Praha (Aktualizováno: 14:16 14. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Synek.

Ondřej Synek. | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková | Zdroj: ASC Dukla

„Bylo to nejtěžší rozhodnutí v mojí sportovní kariéře,“ uvedl Synek v tiskové zprávě. „Můj stav teď není odpovídající tomu, abych závodil na vrcholné soutěži. Veslování je hlavně o fyzické kondici a já teď nejsem ve stavu, kdy bych mohl odjet závod, abych dobře reprezentoval Českou republiku,“ řekl.

Nálada mezi Japonci před olympiádou? ‚Těší se a omlouvají se, že hry nebyly už loni,‘ říká Doktor

Číst článek

Synek získal v Pekingu 2008 i v Londýně 2012 stříbrné medaile, před pěti lety v Riu de Janeiru byl třetí. Od začátku letošní sezony se ale výsledkově trápí. Před dvěma týdny oznámil, že u něj lékaři diagnostikovali takzvaný syndrom nejasného snížení výkonu. Tehdy ale ještě chtěl v Tokiu startovat.

„Obrečel jsem to, ale je to asi nejlepší rozhodnutí, které teď můžu udělat. Vždycky jsem jezdil na závody, abych odvedl maximální výkon. To teď není vůbec možné. Bude lepší uvolnit místo někomu jinému,“ přiznal Synek.

Rodák z Brandýsa nad Labem ve druhé polovině května a na začátku června na základě doporučení lékařů odpočíval a poté odjel na soustředění do Livigna, kde začal postupně trénovat.

„Čekal jsem, že by mě (soustředění) mohlo ještě nakopnout. Dal jsem si před ním pauzu od veslování a tréninku, ale bohužel se tak nestalo. Možná se to i zhoršilo. Můj zdravotní stav teď není v pořádku,“ přiznal veslař pražské Dukly.

Synek se vrací na dvojskif, s Podrazilem chce na olympiádu. Odklad her českým veslařům pomohl

Číst článek

Synek se stejně jako další sportovci chystal na olympiádu v Tokiu již v minulém roce, hry ale byly kvůli pandemii koronaviru o rok odloženy.

Historicky nejlepší český veslař se chtěl do Japonska dodatečně kvalifikovat i na dvojskifu s Jakubem Podrazilem, po nevydařeném letošním mistrovství Evropy se ale vrátil na skif. Ani tam se mu ale nedařilo podle představ.

„Za poslední dva roky bylo těch komplikací hodně, bohužel to dopadlo takhle, takže další olympiádu nepřidám. V Tokiu to bude beze mě. Beru to tak, že jsem byl na předchozích čtyřech, získal jsem tři medaile, spoustu nezapomenutelných zážitků a poznal hodně kamarádů,“ řekl.

Deset let českého sportu: fenomén Sáblíková, ‚obojživelnice‘ Ledecká i Jemná cesta Lukáše Krpálka

Číst článek

Zda nyní Synek ukončí kariéru, není jasné. „Je to hodně čerstvé, musím všechno zpracovat a dát se do pořádku zdravotně, to je pro mě nejdůležitější. Až se tak stane, tak si v klidu a bez emocí vyhodnotím, co bude dál s mojí sportovní kariérou,“ dodal.

Místo Synka se na olympijských hrách představí třiadvacetiletý Jan Fleissner, který v této sezoně startoval na párové čtyřce a byl oficiálním českým náhradníkem.

„Osobně bych byl radši, kdybychom mohli uspořádat rozstřel o Ondrovo místo, ale to z časových důvodů nejde. Jméno náhradníka musíme nahlásit do úterý a jen Honza má splněné všechny potřebné formality,“ řekl reprezentační trenér Jakub Makovička.

Na olympiádě se dále z českých veslařů představí tři dvojskify. Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou, Jan Cincibuch s Jakubem Podrazil a Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem, kteří závodí v kategorii lehkých vah.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme