Synek vstoupil Světového poháru prvním místem v Bělehradě

Skifař Ondřej Synek vstoupil vítězně do nové sezony Světového poháru. V Bělehradě porazil druhého Romana Röösliho ze Švýcarska o 77 setin sekundy. Třetí skončil Němec Oliver Zeidler.

Tento článek je více než rok starý.

Bělehrad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veslař Ondřej Synek

Veslař Ondřej Synek | Foto: ASC Dukla - Ivana Roháčková

Pětinásobný mistr světa Synek začal finálovou jízdu tradičně pomaleji. Před prvním mezičasem na 500 metrech se posunul na druhé místo, které držel až do závěrečné čtvrtiny trati.

Skifaře Synka čekají magisterské státnice. ‚Mám z toho možná větší nervy než ze Světového poháru,‘ říká

Číst článek

V čele jel Zeidler, kterého ale pětatřicetiletý český veslař předstihl a vybojoval první triumf ve Světovém poháru po téměř pěti letech. Zeidler nakonec tempo neudržel a klesl na třetí místo za Röösliho.

„S výhrou jsem spokojený, jsme na dobré cestě, ale celkově to byl rozpačitý víkend. V pátek tady bylo hrozné vedro a po ranní rozjížďce mě hrozně bolela hlava. Měl jsem střevní problémy a vedle toho jsem měl zřejmě úpal,“ řekl Synek ČTK.

V pátečním odpoledním čtvrtfinále jen s vypětím všech sil postoupil do semifinále. „A pak se to se mnou táhlo celý víkend. Byl jsem takový bez energie. Dnes to kvůli tomu nebylo tak suverénní, ale na druhou stranu to šlo relativně v pohodě,“ uvedl.

Trojnásobného olympijského medailistu potěšilo, že ho na pódium doprovodily nové tváře. „Na kiláku jsem tentokrát nedával obvyklé nástupy, ale nakonec to dobře dopadlo. Doufám, že si je šetřím do další části sezony,“ řekl Synek, který nebude za tři týdny startovat ve druhém závodě SP v Linci. Za měsíc se představí na regatě Holland Beker v Amsterodamu.

Podrazil s Helešicem načali sezonu druhým místem

Dvojka bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic vstoupila do nové sezony Světového poháru ve veslování druhým místem v Bělehradě. Čeští reprezentanti v Srbsku nestačili pouze na chorvatské bratry Valentina a Martina Sinkoviče a připsali si nejlepší výsledek v SP v kariéře. 

Podrazil s Helešicem do finále výborně odstartovali, na pětistovce byli jen o setinu sekundy pomalejší než Sinkovičové. Chorvati si pak vypracovali malý náskok, který udrželi i přes nástup české dvojice v závěru až do cíle.

Z tréninku na svatbu a zase zpátky. Skifař Synek oddává snoubence na brandýské radnici

Číst článek

„Závod se nám podařil od prvního tempa. Upevnili jsme si druhou pozici od startu, snažili se ji zlepšit a zároveň si udržet odstup od dotírajících soupeřů,“ uvedl Helešic.

Veslařům pražské Dukly se podařilo splnit i taktický cíl ušetřit v první polovině trati co nejvíce sil. „Po skvělém nástupu v půlce trati jsme zase o kousek poodskočili soupeřům a snažili jsme se přiblížit vedoucím Chorvatům. Bohužel nám chybělo půl lodě,“ litoval Helešic.

Svěřenci trenéra Milana Dolečka staršího si před sezonou vyměnili pozice v posádce a nově je veslovodem Podrazil. "Spousta lidí mi nedůvěřovala a myslela si, že na to nemám. Mě to ale nezajímalo a věděl jsem, že trenér dělá správné rozhodnutí," řekl Podrazil.

Uvědomují si, že je teprve začátek sezony. „Máme teď dobrou motivace pro příští závod a zároveň skvělý feedback, ze jdeme správným směrem,“ těšilo Helešice. „Čeká nás ještě spousta práce a směrem k mistrovství světa je pořád co zlepšovat,“ dodal Podrazil po třetím medailovém umístění posádky v SP. Loni byli dvakrát třetí.

První díl Světového poháru ve veslování v Bělehradě:

Muži:
Skif: 1. Synek (ČR) 6:44,82, 2. Röösli (Švýc.) 6:45,59, 3. Zeidler (Něm.) 6:46,23.
Dvojskif: 1. Nemeravičius, Ritter (Lit.) 6:08,29.
Dvojskif lehkých vah: 1. Kowalski, Jankowski (Pol.) 6:13,04, ...finále B: 1. Vraštil, Šimánek (ČR) 6:20,67.
Dvojka bez korm.: 1. V. Sinkovič, M. Sinkovič (Chorv.) 6:19,37, 2. Podrazil, Helešic (ČR) 6:20,99.
Párová čtyřka: 1. Británie 5:38,86, ...finále B: 2. ČR (Cincibuch, Viktora, Vetešník, Kopáč) 5:52,54.
Čtyřka bez korm.: 1. Nizozemsko 5:51,05, ...finále C: 3. ČR (Klang, Melichar, Potůček, Pilc) 6:27,30.
Osma: 1. Německo 5:24,91.

Ženy:
Skif: 1. Gmelinová (Švýc.) 07:22,78, ...finále B: 4. Fleissnerová (ČR) 7:28,54.
Dvojskif: 1. De Jongová, Scheenaardová (Niz.) 6:47,69.
Dvojskif lehkých vah: 1. Keijserová, Paulisová (Niz.) 6:49,27.
Dvojka bez korm.: 1. Filmerová, Janssensová (Kan.) 6:58,88.
Párová čtyřka: 1. Nizozemsko 6:14,31.
Čtyřka bez korm.: 1. Nizozemsko 6:27,36.
Osma: 1. Nizozemsko 6:07,22.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme