‚Je úplně jedno, jestli jedete ve žlutém.‘ Pogačar by v případě nákazy covidem z Tour raději odstoupil

Cyklisté na Tour de France se v úterý vydají do druhého týdne slavného závodu. Čeká je etapa, kterou průběžný lídr Tour Slovinec Tadej Pogačar nazval o volném dni jako zahřátí před hlavním alpským peklem. Jenže možná se na Tour vrací jiný strašák, než alpské vrcholy. Řada závodníků už odstoupila kvůli koronaviru.

Tento článek je více než rok starý.

Morzine (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadej Pogačar

Tadej Pogačar | Zdroj: Reuters

Tadej Pogačar si užívá volný den Tour de France v tom nejcennějším dresu, který cyklista může mít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říkal Tadej Pogačar během volného dne na Tour de France o hrozbě covidu

Slovinec má žlutý trikot pro průběžného lídra, ale kdyby chytil koronavirus, z Tour by velmi pravděpodobně odstoupil.

Při nedělním startu ve švýcarském městě Aigle se Pogačar potkal se svou přítelkyní, Urškou Žigartovou. Mluvili spolu na půl metru, oba s rouškami přes ústa.

Ani se svými příbuznými nechce Pogačar nic podcenit, jeho nejbližšími se pro tyto týdny stal cyklistický tým. A i v něm se objevil jeden pozitivně testovaný na koronavirus, který se od týmu odpojil.

„Nejlepší je, abyste s pozitivním testem jeli domů a je úplně jedno, jestli jedete ve žlutém dresu nebo ne. Zvláště, když je tak náročná etapa jako v neděli. Jet to s virusem v těle zkrátka není zdravé,“ říká Pogačar při setkání o volném dnu, které je z výše zmíněných důvodů online.

Pozitivní test na koronavirus sice podle pravidel Tour nemusí znamenat konec, ale zatím se tak závodníci rozhodovali a i Slovinec by prý odstoupil, kdyby byl pozitivně testovaný.

Ale naštěstí zatím není a může potřetí za sebou vyhrát Tour.

Rychlé vedení

Starosti Pogačarovi nedělá ani to, že získal žlutý dres hned v úvodním týdnu Tour.

„Zrovna v neděli byla etapa, kdy jsme mohli o ten dres přijít. Ale je to něco, čeho se nevzdáváte jen tak, moji kolegové z týmu ho mají stejně rádi jako já a makali jsme v přípravě na to, abychom ho měli. Není zrovna vhodné se ho zbavit a pak o něj bojovat zpátky,“ vypráví Slovinec, kterému je 23 let a den za dnem odpovídá na otázky, chodí na vyhlášení a stále se ukazuje jako aktuální lídr Tour.

„Ono se to nezdá, ale mít žlutý dres hned zkraje, tak to bere hodně energie chodit na tiskovky a nejezdit týmovým autobusem zpět na hotel, kde člověk regeneruje rychleji, než v autě, kde je stísněný. Jsou to věci, které ho mohou motivovat, jsou příjemné, ale musí si to dobře rozvrhnout, aby vydržel až do konce. Tour zdaleka nekončí v Alpách, ale ještě je čekají těžké Pyreneje,“ připomínal po sobotní etapě Roman Kreuziger.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme