‚Pravá bota se nezapne.‘ Aplikace na supermoderní boty selhala

Společnost Nike řeší v krátké době další problém se svou obuví. Poté, co se v jejích botách zranil Zion Williamson, předpokládaná jednička draftu NBA, nefunguje aplikace bot Adapt BB, které se mají samy zavazovat.

Beaverton, Oregon/USA Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aplikace na zavazování boty Nike Adapt BB nefunguje, jak má (ilustrační foto)

Aplikace na zavazování boty Nike Adapt BB nefunguje, jak má (ilustrační foto) | Zdroj: Google play - Nike

„V aktualizaci softwaru je chyba. Pravá bota se nezapne ani nenabíjí. Je trapné prodávat boty za 350 dolarů, když nefungují,“ stěžuje si podle BBC Glenn Jeffries, jeden z uživatelů aplikace pro boty Nike Adapt BB.

Basketbalovou hvězdu zradila v zápase bota, podpořil ho i Obama. Výrobci padají akcie

Číst článek

Dalším uživatelům se zase s aplikací v chytrém telefonu nespárovala levá bota, hodnocení aplikace v Google play kleslo na velmi průměrné 2,3 hvězdičky z pěti možných.

Přitom nehrozí, že by zákazníkovi noha v botě uvízla. Obuv má i možnost mechanického ovládání, uživatele jen štve, že výrobek za v přepočtu téměř 8 tisíc korun nefunguje tak, jak má.

Obuv Nike Adapt BB je druhou generací bot původně inspirovaných filmovou sérií Návrat do budoucnosti. Pomocí senzorů, baterie a elektromotorku zabudovaného v každé botě, se bota sama zavazuje.

Systém v botě má v ideálním případě snímat napětí, které noha potřebuje, a přizpůsobit se tak, aby byla bota pohodlná a noha maximálně upevněná. Šněrování pod chodidlem má být schopno vyvinout sílu až 15 kg.

Uživatel má navíc utažení boty ovládat podle momentální potřeby, takže třeba basketbalista si ho může povolit během time-outu.

Zranění budoucí hvězdy NBA

Nejde o první problém společnosti Nike v posledních dnech. Právě v jejich rozbité botě se totiž zranila vycházející hvězda světového basketbalu Zion Williamson.

Ve finále univerzitní ligy odehrál jen 36 sekund, pak skončil s podvrknutým kolenem a firmě se akcie propadly téměř dvě procenta, jde přibližně o miliardu a půl dolarů.

Akcie Nike už ztrátu vyrovnaly, ale Williamsona na sociálních sítích podpořila řada lidí, mezi nimi i bývalý americký prezident Barack Obama, který zápas sledoval.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme