Je to cirkus, říká Nadal o Djokovićově kauze. Murray zkritizoval bývalého lídra Strany pro brexit

Úspěšné odvolání srbského tenisty Novaka Djokovićově proti deportaci z Austrálie vyvolalo ve světě vášnivé reakce. Španělský tenista Rafael Nadal označil kauzu za cirkus, rozhodnutí soudu ale považuje za spravedlivé řešení. Bývalý šéf britské Strany pro brexit Nigel Farage jako gesto podpory Djokovićovi navštívil jeho rodinu, za což ho zkritizoval britský tenista Andy Murray.

Melbourne (Austrálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djjokovič na ATP Cupu

Novak Djjokovič na ATP Cupu | Foto: Kelly Defina | Zdroj: Reuters

Djoković uspěl v Melbourne s odvoláním proti deportaci, která světové tenisové jedničce hrozila po zrušení víz australskými úřady. Ty zpochybňovaly schválené výjimky z očkování proti koronaviru, které srbský tenista pro turnaj Australian Open získal. Víza mu stále může odebrat australský ministr pro imigraci, čtyřiatřicetiletý Djoković by tak ztratil šanci získat další grandslamový titul, navíc by se nemohl do Austrálie vrátit po tři roky.

Španěl Nadal dříve prohlásil, že s Djokovićem soucítí, ačkoliv se podle něj mohl srbský tenista situaci vyvarovat, kdyby se nechal naočkovat. Nyní celou kauzu, která kolem účasti světové jedničky na australském grandslamu vznikla, označil za „cirkus“.

Djoković uspěl u australského soudu s odvoláním, tenista se může účastnit Australian Open

Číst článek

„Nezáleží, zda se na nějakých věcech s Djokovićem shodnu, nebo ne, právo promluvilo a řeklo, že se může účastnit Australian Open. Myslím, že to je nejspravedlivější řešení, přeji mu hodně štěstí,“ řekl Nadal španělskému rádiu Onda Cero.

„Z osobního hlediska bych byl radši, kdyby nehrál,“ zavtipkoval pak Nadal, který má podobně jako jeho srbský rival šanci získat svůj jednadvacátý grandslamový titul. „Z obecného i ekonomického hlediska je ale lepší, aby mohli hrát ti nejlepší.“

„Jsem očkovaná. Je to nesmyslný boj, dříve nebo později bude každý očkovaný. To, co se děje (s Djokovićem), je show a nevím, zda je to pro tenis dobré,“ okomentovala situaci na tiskové konferenci španělská tenistka Garbine Muguruzaová.

Otázkou také zůstává, v jaké formě se čtyřiatřicetiletý Srb na kurtu představí, když poslední tři dny strávil na hotelu pro imigranty bez možnosti trénovat.

„Vyhrát Australian Open i během nejlepších podmínek je těžké. Ale Novak je šampion. Nedokážu odhadnout jeho šance po tom všem, čím si prošel, ale jsem si jistý, že bude šťastný, že se může zase postavit na kurt a připravovat se,“ řekl podle Reuters Djokovićův bývalý trenér Nikola Pilić.

Farage navštívil rodinu

Bývalý britský politik Nigel Farage, který dlouhodobě prosazoval odchod Velké Británie z Evropské unie a v roce 2019 byl lídrem kandidátky strany Brexit Party, dlouhodobě zastává Djokovićův postoj k očkování a srbskou hvězdu na sociálních sítích podporoval i během soudního jednání v Austrálii.

Současný moderátor televize GB News se v neděli dokonce vydal do Bělehradu za tenistovou rodinou. „Jeho rodina nedokáže uvěřit tomu, co se děje. Je Austrálie právně založenou zemí, nebo místem, kde může vláda libovolně uplatňovat svou moc?“ sdělil pro GB News.

In Belgrade with the Djokovic family. Waiting for the result of the visa hearing, watch this space. 🇷🇸

20:53 – 09. 01. 2022

1046 7982

„Velká výhra pro Novaka Djokoviće. Pokud bude australská vláda stále bojovat, bude vypadat hrozně,“ napsal po pondělním rozsudku.

Do bývalého politika se v zápětí opřel nejlepší britský tenista Andy Murray, který na twitteru reagoval na video, kde se Farage setkal s Djokovićovým bratrem Djordjem. 

„Prosím, natočte i ten trapný moment, až mu řeknete, že jste strávil většinu své kariéry podporováním toho, aby byli Východoevropané deportováni,“ napsala bývalá světová jednička.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme