Nohejbal na pingpongovém stole. V Česku začínal teqball od nuly, jeho popularita stoupá

Představte si něco mezi nohejbalem a stolním tenisem. Akorát síťka není látková, ale plastová, a stůl je prohnutý směrem nahoru, aby se míč odrážel k hráčům. Popularita takzvaného teqballu prudce stoupá, a to i díky propagaci od fotbalových hvězd v čele s Brazilcem Ronaldinhem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Tottenhamu si zpestřují trénink teqballem

Fotbalisté Tottenhamu si zpestřují trénink teqballem | Foto: PA/Adam Davy | Zdroj: ČTK

„Stačí mít rád balón a chuť si trochu zakopat. Standardně se hraje na tři dotyky a hráč by měl střídat končetiny, pokaždé hrát jinou částí těla. Pro začátečníky to ale není nutná podmínka, důležité je sžít se se stolem a zvyknout si na odskok míče,“ popsal Radiožurnálu pravidla šéf tuzemské teqballové asociace Vlastimil Báča.

Přehrát

00:00 / 00:00

Netradiční sport teqball si vyzkoušel i reportér Radiožurnálu Lukáš Michalík

„Je to maďarský sport, vznikl zhruba před čtyřmi lety. Viděl jsem na internetu video s Ronaldinhem, který na něm hrál teqball, a tak jsem si začal hledat podrobnosti. A postupem času se mi to sem povedlo přivést,“ vyprávěl v malé hale ve středočeské obci Mochov průkopník teqballu v Česku.

Báča před dvěma lety dostal nabídku dovézt reprezentační tým na mistrovství světa. Skládání nominace ale nebylo vůbec jednoduché.

„Nebyl tady vůbec nikdo, kdo by se tomu sportu věnoval. Tak jsem přes sociální sítě oslovoval nohejbalisty s nabídkou, že je vezmu na mistrovství světa, když si zaplatí letenku. Spoustu hráčů odmítlo, až jsem nakonec dva našel,“ řekl v narážce na nohejbalisty Tomáš Macurka s Patrik Poncarem, kteří na šampionátu ve Francii skončili v soutěži dvojic na děleném devátém až šestnáctém místě. Celkem se zúčastnily výběry ze 42 zemí.

Dnes už si Teqball našel v Česku více příznivců a jeho popularita podle šéfa zdejší asociace stále roste. „Stoly už máme u Brna, Plzně, Prahy i u Pardubic. Oblasti kolem velkých měst máme pokryté, takže kdyby si chtěl někdo zahrát, budeme jenom rádi,“ láká Báča další zájemce o netradiční sport.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme