Čeští bikeři budou znovu bojovat o účastnická místa na olympijských hrách v Tokiu

Pandemie koronaviru připravila bikery Ondřeje Cinka a Jitku Čábelickou o předběžnou nominaci na olympiádu v Tokiu. Kvůli odložení her na příští rok a atypické letošní sezoně reprezentační trenér Viktor Zapletal rozhodl, že závodníci budou o účast v Tokiu bojovat znovu od nuly.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Cink na ME horských kol v Brně

Biker Ondřej Cink | Zdroj: ASC Dukla - Ivana Roháčková

„S ohledem na aktuální stav kalendáře Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a plán olympijské kvalifikace UCI ruším veškerá dosavadní ustanovení, nominační preference a nominace k olympijským hrám v Tokiu,“ citoval Zapletala server mtbs.cz.

Kulhavého naděje na olympiádu nejspíš vyhasla. UCI přerušila sezonu, nemá se jak kvalifikovat

Číst článek

Úřadující domácí šampioni Cink a Čábelická loni na podzim získali podmíněnou nominaci s tím, že ji musí letos potvrdit stabilními výkony. Nyní mají stejnou startovní čáru jako další bikeři včetně olympijského vítěze z Londýna a stříbrného medailisty z Ria de Janeiro Jaroslava Kulhavého, kterému loňská sezona nevyšla.

„Nominační preference (nikoliv jistota) pro Jíťu a Ondru byla definovaná v situaci, kdy nás čekal pouze jeden závod Světového poháru do ukončení olympijské nominace a do zahájení olympiády zbývalo několik měsíců. Důvod pro udělení nominační preference byl tedy legitimní. Aktuální situace je ale jiná. Do konce kvalifikačního období pro Tokio 2021 nás čeká podle současného kalendáře a vyjádření UCI pět závodů Světového poháru, mistrovství světa a pravděpodobně i Evropy,“ uvedl Zapletal.

Aktuálně nejlepší závodníci

Česká republika má zajištěné jedno účastnické místo v obou kategoriích. „Nebylo by spravedlivé vůči všem zainteresovaným, abychom za dané situace trvali na nominační preferenci vzdálené rok a půl od Tokia 2021. Pokud se Tokio 2021 skutečně podaří uskutečnit, máme jasně daná kritéria a bez jakékoliv pochyby tam pojedou aktuálně nejlepší závodníci,“ řekl Zapletal.

Olympijský vítěz Kulhavý třináctkrát po sobě vyjel na Lysou horu, zdoláním ‚Everestu‘ pomohl dětem

Číst článek

„Je to nečekané, ale myslím, že si s tím poradím. Je to sice další tlak, ale podobný mám i od mého týmu a od sebe. Chci na svěťácích bojovat o top pětku. Jen doufám, že jasno bude už na konci této sezony, abych měl klid pro zimní a jarní přípravu a nestresoval se kvůli jednomu závodu na jaře, který by třeba měl rozhodnout,“ uvedl Cink, který je osmý ve světovém žebříčku jako nejlepší z českých jezdců.

Světový pohár v cross country odstartuje s velkým zpožděním 4. až 6. září ve švýcarském Lenzerheide, o dva týdny se pojede ve francouzském Les Gets a mezi 29. zářím a 4. říjnem uspořádá dva závody Nové Město na Moravě. Zkrácená sezona bikerů vyvrcholí 5. až 11. října světovým šampionátem v rakouském Leongangu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme