Dráhař Bábek další medaili na Evropských hrách nepřidal, ve finále keirinu upadl

Dráhový cyklista Tomáš Bábek na Evropských hrách upadl ve finále keirinu a druhou medaili k sobotnímu zlatu z kilometru s pevným startem nepřidal. Klasifikován byl jako pátý, Pavel Kelemen skončil osmý, poté co obsadil druhé místo ve finále B. Závod vyhrál Nizozemec Harrie Lavreysen, úřadující mistr světa ve sprintu.

Tento článek je více než rok starý.

Minsk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Bábek.

Tomáš Bábek. | Foto: Sander Chamid | Zdroj: Reuters

Bábek jako evropský šampion z roku 2016 a bronzový medailista z mistrovství světa o rok později patřil v keirinu k favoritům. Ze dvou vyřazovacích kol postoupil z druhého a třetího místa. V jízdě o medaile ale v nájezdu do posledního kola doplatil na kolizi se Španělem Juanem Peraltou, po níž oba skončili na zemi.

Zlatý dráhař Bábek: Když jsem protnul pásku a viděl jsem ten čas, nemohl jsem tomu uvěřit

Číst článek

„Časoval jsem si svůj útok, šetřil jsem si síly a kolo a půl do cíle jsem věděl, že je to ten správný moment. Byl jsem úplně čerstvý, rozhodl jsem se vyrazit dopředu, ale bohužel náš nebezpečný kolega, závodník ze Španělska Peralta, se dostal do kolize s dalším závodníkem a neustál to,“ řekl Bábek, jenž v plné rychlosti najel v zatáčce do padajícího Španěla a šel také k zemi. „Už nebylo zbytí. V plné rychlosti jsem přelétl přes něj,“ uvedl cyklista Dukly Brno.

Pád jej mrzel i proto, že si byl dobře vědom možných problémů s Peraltou a před startem finále na něj upozorňoval i další dráhaře. „Samozřejmě, že mě to naštvalo. Hodil jsem tady s flaškou, na což nejsem pyšný. Tenhle Španěl je vždy nebezpečný. Naštěstí nemám nic zlomeného, což je skvělé,“ řekl lehce odřený Bábek, který po finále ani soupeři nešel vyčinit. „Nejsem ten typ závodníka. Jsem zvyklý z Japonska, tam jsem takových kolizí měl několik a je to tam normální,“ podotkl.

Dobře si ale uvědomoval, že jej pád připravil o medaili. „Při závodě jsem se ani nezadýchal. Šetřil jsem si maximální výkon, závod se do té doby vyvíjel skvěle a věřím, že jsem měl na vítězství. Bohužel se přihodilo tohle. Na druhou stranu se nechci rouhat. Jsem celý a dnes můžu nést vlajku, což je dobré. Jen jsem ji chtěl nést s dvěma medailemi na krku,“ dodal Bábek, jenž bude vlajkonošem české výpravy na večerním zakončení Evropských her.

Evropské sportovní hry v Minsku:
Dráhová cyklistika:
Muži:
Keirin: 1. Lavreysen (Niz.), 2. Helal (Fr.), 3. Dmitrijev (Rus.), ...5. Bábek, 8. Pavel Kelemen (oba ČR).
Omnium: 1. Van Schip (Niz.) 178, 2. Schir (Švýc.) 144, 3. Staniszewski (Pol.) 126, ...13. Petr Kelemen (ČR) 55.
Ženy:
Sprint: 1. Vojnovová (Rus.), 2. Grosová (Fr.), 3. Šmeljovová (Rus.), ...Kaňkovská (ČR) vyřazena v opravách 2. kola.
Bodovací závod dvojic: 1. Robertsová, Barkerová (Brit.) 44, 2. Wildová, Van der Hulstová (Niz.) 40, 3. Klimovová, Novolodská (Rus.) 39, ...10. Hochmann, Kohoutková (ČR) -34.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme