Satoranský slaví životní jubileum, třicetiletý reprezentant s úsměvem vzpomíná na své začátky

Dokázal to, co málo českých basketbalistů. Po Jiřím Zídkovi, Jiřím Welschovi a svém kamarádovi Janu Veselém se taky Tomáš Satoranský probojoval až do slavné NBA. Začal ve Washingtonu, potom nastupoval za Chicago a dnešní 30. narozeniny slaví jako hráč New Orleans.

Tento článek je více než rok starý.

New Orleans (Aktualizováno: 10:35 30. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když byl Tomáš Satoranský malý, snil přesně o tom, že jednou bude v NBA. A před pěti lety se dočkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Basketbalista Tomáš Satoranský slaví 30. narozeniny. Připomeňte si jeho cestu do slavné NBA

„Ta hra je víc založená na individuální činnosti, ale nejvíc mě překvapilo, jak je ta hra svižná a rychlá a všichni jsou tu atleticky výborně disponovaní,“ vyprávěl Radiožurnáůu během své nováčkovské sezóny ve slavné soutěži, do které se dostal jako čtvrtý český basketbalista.

Tomáš Satoranský začal v mládí rychle vynikat, a jak sám přiznal, neuměl prohrávat.

„Měl jsem s tím vždy problém, už v době, kdy jsem byl dítě. Hodně dlouho se to se mnou drželo a na druhou stranu mi to pomáhalo v kariéře, protože jsem se nikdy nespokojil s nějakými výkony a vždy jsem se chtěl zlepšovat.“

A tak už v 17 letech opustil USK Praha a vydal se do Španělska.

„Přestup do Sevilly byl hodně těžký, protože jsem byl zvyklý, že jsem byl v Česku všude nejlepší. Najednou jsem se ocitl na druhé straně a cítil jsem, že to spíš týmu kazím,“ vzpomínal český basketbalista.

Tomáš Satoranský se ale dál zlepšoval, a do NBA se dostal i přes angažmá ve slavné Barceloně. A vyrostl i v lídra české reprezentace, se kterou vybojoval v roce 2019 na mistrovství světa nečekané šesté místo.

Doufám, že si tenhle úspěch budou lidé v Česku pamatovat, raduje se trenér basketbalistů Ginzburg

Číst článek

„Můžeme být pyšní na to, co jsme tady předvedli, zároveň jsem unavenej jako pes a těším se na rodinu. Tenhle turnaj si budeme pamatovat do konce života a budeme na Čínu vzpomínat rádi,“ pochvaloval si tehdy Satoranský.

A potom přišel úspěch i v olympijské kvalifikaci, a účast na Hrách v Tokiu. Do reprezentace se dostal Tomáš Satoranský už jako velmi mladý – premiéru zažil proti Velké Británii v Londýně.

„Bylo mi tuším 16 let a byl jsem z toho tak nadšený, že jsem si dal dres obráceně a na prsou jsem měl Satoranský. Spoluhráči to věděli, ale neřekli mi to. Hrálo se před 12 tisíci diváky, já jsem nastupoval a slyším, ne smích, ale jakoby hluk. Tak sem si říkal, že je to docela dobré, že mě tady znají,“ říká s úsměvem dnes třicetiletý hráč NBA.

Tohle už se ale jednomu z nejlepších českých basketbalistů Tomáši Satoranskému nestává.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme