Satoranský se může brzy stát nejlépe placeným českým sportovcem. Čeká ho jednání o nové smlouvě

Nejlépe placeným českým sportovcem je hokejista Philadelphie Jakub Voráček hrající NHL. V čele pořadí by ho ale mohl brzo přeskočit zástupce jiného odvětví vydělávající si také v jedné ze severoamerických profesionálních soutěží. Basketbalista Tomáš Satoranský, který si v letošní sezoně vysloužil už několikrát uznání spoluhráčů i trenérů, totiž bojuje o novou smlouvu v NBA.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský v dresu Washingtonu Wizards

Tomáš Satoranský v dresu Washingtonu Wizards | Foto: Bill Streicher-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

„Předvádí opravdu dobré výkony. Při absenci zraněného Johna Walla nás už loni přesvědčil, že je schopný tým na rozehrávce řídit. Tomáš využil svou šanci a stále se zlepšuje,“ zopakoval v Londýně kouč Washingtonu Scott Brooks to, co zástupcům zámořských médií o Satoranském tvrdí už delší dobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Satoranskému končí smlouva a čeká ho jednání o nové. Více si poslechněte v reportáži Jana Kaliby

A zdá se, že to samé si myslí i vedení Wizards, které mu letos platí přes tři miliony dolarů ročně (skoro 68 milionů korun). Podle informací Chase Hughese z NBC už obě strany začaly předběžně jednat o novém kontraktu, aby se po sezoně jediný Čech v NBA nestal chráněným volným hráčem.

„Nerad takové věci řeším v probíhající sezoně. To, co pak má přijít, tak přijde a je to pak na mně a mém agentovi, abychom se o to zajímali po sezoně, ale já jsem o žádné oficiální smlouvě zatím nejednal,“ říkal před londýnským utkáním NBA Radiožurnálu Tomáš Satoranský.

Jeho hráčský agent Phillip Parun se vyjádřil podobně diplomaticky a také on zdůraznil, že zájem ze strany Washingtonu je dlouhodobý. Český reprezentant si přesto musel svou pozici v týmu vydobýt a nebylo to vůbec jednoduché.

To příznivce Wizards získal na svou stranu rychleji. „Mám nějaký vztah s fanoušky, což je i cítit na sociálních sítích. A jak mě podporují, jsem zaznamenal i poslední rok. Kdykoliv jdu někam ven, do města, tak tam ta podpora je cítit,“ dodal Satoranský.

Podle znění kolektivní smlouvy mohou Wizards v Satoranského případě nabídnout během rozehrané sezony smlouvu navýšenou maximálně na 120 procent průměrného ligového platu, což je podle odhadu serveru Bulletsforever.com roční gáže 10-12 milionů dolarů. Právě tolik berou často také hráči ostatních celků, kteří mají v týmu podobnou roli a mají se Satoranským podobné statistiky.

Pokud se ale Tomáš Satoranský rozhodne vyzkoušet trh s volnými hráči, kontrakty a třeba i ještě lepší mu budou moct nabízet i jiné týmy. Washington je bude mít možnost vždycky dorovnat. Otázkou je jestli na něj budou mít. Proto se vedení klubu z hlavního města USA asi snaží domluvit s pražským rodákem dřív, aby jim zadarmo neutekl ke konkurenci.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme