Dva Martinové a Aru dávají kariéře sbohem. Cyklistika přišla během pár týdnů o tři výrazné tváře

Němec, Ital a Ir jezdili na kole. Co měli ale Tony Martin, Fabio Aru a Dan Martin společného? Letošní sezona pro ně byla v profipelotonu poslední. Svět profesionální cyklistiky tak přichází o tři výrazné tváře tohoto sportu a mnozí fanoušci možná ani netuší, jak moc budou nejen na závodech Grand Tour chybět.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pan ‚neunavitelný‘

Motorka či Panzerwagen, tak se přezdívalo trojnásobnému mistrovi světa v časovce Tonymu Martinovi. Právě šestatřicetiletý Němec je ze zmíněné trojice končících cyklistů nejúspěšnějším závodníkem.

Tony Martin ukončil kariéru zlatem, německý smíšený tým ovládl na mistrovství světa časovku

Číst článek

Chybět bude nejen fanouškům, ale hlavně týmovým kolegům, kterým razil cestu po silnicích Francie, Španělska a Belgie, ať už šlo o Tour, Vueltu nebo jednorázové klasiky. Rodák z Chotěbuze své největší úspěchy zaznamenal v barvách týmů HTC Highroad, Quickstep, Katusha a Jumbo-Visma.

Jeho silové pojetí cyklistiky bylo výjimečné a často končilo až na hranici vyčerpání. Na Tour de France v roce 2013 se Martin po dojezdu v časovce sesunul k zemi a krev na vnitřní straně stehen vypovídala, jak moc dokáže být jeho šlapání do pedálů intenzivní.

I přes německý smysl pro disciplínu a pořádek zůstával Martin skromným sportovcem bez hvězdných manýrů. Nezapomenutelnou vzpomínku má například malý fanoušek, který se s trojnásobným mistrem světa ukrýval před silným krupobitím během etapového závodu Critérium du Dauphiné v loňském roce.

Čtyřnásobný mistr světa v jízdě proti chronometru z let 2011, 2012, 2013 a 2016 uzavřel svoji bohatou kariéru minulo neděli ve Flandrech, kde se na světovém šampionátu rozloučil šestým místem.

Muž mnoha tváří

Výsledkově možná sice méně úspěšnější, ale v pojetí cyklistiky by mohl Fabio Aru svému německému kolegovi Martinovi s přehledem konkurovat. Italský vrchař dokázal vyhrát etapy na všech třech slavných podnicích (Giro, Tour de France, Vuelta). 

Jeho největším úspěchem byl celkový triumf na Vueltě, kterou vyhrál v roce 2015, ale vinou častých zranění už nedokázal podobný počin zopakovat, přestože o dva roky později skončil na Tour celkově pátý.

Fanoušci si však budou šedesátikilového bojovníka pamatovat i kvůli jeho pověstným grimasám, které dodnes žijí na internetu vlastním životem.

Irský hrbáč

Kariéru letos končí také Dan Martin z Irska. Na první pohled nenápadný, ale v závodech často zatápěl i největší favoritům. 

Dan Martin | Zdroj: Reuters

Pětatřicetiletý rodák z Birminghamu si pro etapové vavříny dokázal dojet také na všech třech Grand Tour, ale v roce 2013 slavil například i na nejstarším jednorázovém závodě Lutych – Bastogne – Lutych.

Ani v Martinově případě ale nevypadala cyklistika zrovna jako reklama na zdraví prospěšný sport. Věčně nahrbený závodník měl kolikrát po dojezdu etapy v cíli co dělat, aby se vůbec narovnal.

Kde nynější týmový kolega Chrise Froomea ze stáje Israel Start Up Nation absolvuje svůj poslední start, zatím neví. Podle vlastních slov už je však pro něj svět v profesionálním pelotonu příliš rychlý, nervózní a náročný.

„Ráno jsem řekl manželce, že nechci spadnout, protože už mi ježdění na kole za to riziko nestojí,“ uvědomil si Martin během letošního Gira, ze kterého v následujících měsících vykrystalizovalo rozhodnutí ukončit kariéru. Na jakém závodě to bude, ale zatím neoznámil.

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme