De Gendt dotáhl do konce dlouhý únik a vyhrál osmou etapu Tour. Ve žlutém pojede opět Alaphilippe

Osmou etapu Tour de France vyhrál díky úspěšnému úniku Belgičan Thomas De Gendt. Do žlutého se v den výročí dobytí Bastilly znovu oblékne domácí Julian Alaphilippe, jenž zaútočil v posledním stoupání před cílem a i díky časovým bonifikacím se posunul o 23 vteřin do čela. Roman Kreuziger dojel ve skupině s hlavními favority.

Tento článek je více než rok starý.

Saint-Etiénne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický cyklista Thomas De Gendt, vítěz osmé etapy Tour de France

Belgický cyklista Thomas De Gendt, vítěz osmé etapy Tour de France | Foto: GONZALO FUENTES | Zdroj: Reuters

Kopcovitá osmá etapa z Maconu do Saint-Étienne měřila 200 kilometrů. Nenastoupil do ní Tejay van Garderen z týmu EF Education First, hlavní pomocník Rigoberta Urána si v pátek zlomil při pádu ruku. V průběhu sobotní etapy odstoupil ze závodu i spurtér stáje Cofidis Christophe Laporte.

Křída v době chytrých telefonů. Na Tour ukazují spolujezdci na motorkách rozestupy mezi závodníky

Číst článek

Původní čtveřice uprchlíků se po polovině etapy rozdělila a na čele zůstal jeden z nejaktivnějších jezdců letošní Tour De Gendt spolu s Alessandrem De Marchim. Belgičan posbíral v průběhu dlouhého úniku 29 bodů za vítězství na sedmi vrchařských prémiích.

V závěrečném větším stoupání 12 kilometrů před cílem zaútočil druhý muž průběžného pořadí Julian Alaphilippe a společně s krajanem Thibautem Pinotem se vydali stíhat už osamoceného De Gendta na čele. Belgičana už sice nedohnali, Alaphilippe ale získal i díky bonusovým vteřinám na vrchařské prémii a za třetí místo v etapě dostatečný náskok na dosavadního lídra Giulia Cicconeho.

„Od 70. kilometru před cílem až do konce jsem jel úplně naplno. Peloton se přibližoval, ale cítil jsem se skvěle a fantasticky mi jely nohy. Hodně to bolelo, navíc jsem se při sjezdu několikrát skoro vyboural, ale zvládl jsem to,“ řekl v cíli De Gendt. „Splnili jsme týmový cíl, kterým bylo vyhrát na Tour etapu. Včera to Calebovi (Ewanovi) ještě nevyšlo, dneska už ano,“ dodal.

Spokojený byl pochopitelně i Alaphilippe, který se oblékne do žlutého po dvoudenní pauze. „Neměl jsem co ztratit. Věděl jsem, že ztrácím na Cicconeho jen šest sekund, smazat manko ale zároveň nebyl jednoduchý úkol. Je skvělé, že úniky byly úspěšné. Nemohl jsem si přát nic lepšího než jet v den dobytí Bastilly ve žlutém,“ řekl staronový lídr závodu.

Ve skupině spolu s Cicconem dojel i jediný Čech ve startovním poli Roman Kreuziger, na vítěze ztratil 26 vteřin.

„Měli jsme za úkol být v úniku, což se povedlo, ale Ben King pak nedokázal držet tempo s De Gendtem. Byla to náročná etapa, nastoupali jsme téměř čtyři tisíce metrů. Zítra nás čeká kratší etapa, ale neočekávám, že bude jednoduchá,“ řekl Radiožurnálu Kreuziger.

Spolu s nimi a dalšími favority dokončil etapu i obhájce prvenství Geraint Thomas, který měl zhruba 20 kilometrů před cílem lehčí pád. Brzy se ale dotáhl.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa (Macon - St. Étienne, 200 km):
1. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal) 5:00:17, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 3. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) oba -6, 4. Matthews (Austr./Sunweb), 5. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 6. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 7. Meurisse (Belg./Wanty-Gobert), 8. Van Avermaet (Belg./CCC), 9. Bernal (Kol./Ineos), 10. Thomas (Brit./Ineos), ...25. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni -26.

Průběžné pořadí:
1. Alaphilippe 34:17:59, 2. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -23, 3. Pinot -53, 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -1:10, 5. Thomas -1:12, 6. Bernal -1:16, 7. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:27, 8. Urán (Kol./EF Education First) -1:38, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -1:42, 10. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:45, ...25. Kreuziger -3:28.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme