Famózní Alaphilippe nadělil v časovce Thomasovi čtvrt minuty a vyhrál svou druhou etapu na Tour

Julian Alaphilippe zvítezil v individuální časovce před Geraintem Thomasem a ještě navýšil svůj náskok v čele celkového pořadí. Závod po pádu skončil pro trojnásobného mistra světa v cyklokrosu a vítěze jedné z etap letošního ročníku Tour Wouta van Aerta. Jediný český jezdec Roman Kreuziger dojel na 45. místě se ztrátou 2:39 na vítěze, průběžně je 19.

Tento článek je více než rok starý.

Pau Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julian ALaphilippe v cíli časovky kolem města Pau

Tour de France (ilustrační foto) | Foto: GONZALO FUENTES | Zdroj: Reuters

„Je to neuvěřitelné. Nebudu nic předstírat, ráno jsem říkal i svému bratrancovi Franckovi, že jsem dnes schopný zajet dobře. Nemyslel bych si ale, že časovku vyhraju, navíc s takovým náskokem před Geraintem,“ řekl v cíli oficiálnímu serveru závodu překvapený Alaphilippe.

V čele 27 kilometrů dlouhé časovky kolem města Pau byl před vyjetím největších favoritů dlouho dánský šampion Kasper Asgreen. Toho mohla sesadit z vedoucí příčky kometa letošní Tour Wout van Aert, ten ale těsně před cílem zavadil o plot u trati a po ošklivém pádu zůstal dlouho ležet na vozovce v péči zdravotníků. Následně byl převezen sanitkou do nemocnice.

Kreuzigerova stáj oslavila Mandela Day. Zároveň v Jihoafrické republice podporuje rozvoj cyklistiky

Číst článek

Krátce nato se v čele usadil Thomas De Gendt. Van Aertův belgický krajan už rovněž v probíhajícím ročníku jednu etapu vyhrál, druhý triumf mu ale na poslední chvíli sebrala dvojice favoritů.

Obhájce celkového triumfu a druhý muž průběžného pořadí Geraint Thomas porazil De Gendta o 22 sekund, nestačil ale na skvěle jedoucího Alaphilippa. Francouz v cíli předčil britského cyklistu o 14 vteřin a ještě před ním navýšil svůj náskok v čele celkové klasifikace na jednu minutu a 26 sekund.

„První část trasy mi seděla, ale sám sebe jsem překvapil v té druhé. S pomocí fanoušků jsem si sáhl až na dno. Slyšel jsem, že i v týmovém autě všichni plakali dojetím,“ řekl Alaphilippe.

Na třetí místo průběžného pořadí se dostal díky povedené časovce lídr týmu Jumbo Steven Kruijswijk. Do první desítky se posunul Kolumbijec Rigoberto Urán, naopak propad zaznamenal Thomasův týmový kolega Egan Bernal, který nabral v 13. etapě ztrátu 1:36 na vítěze.

V sobotu čeká na peloton jeden z vrcholů letošní Tour. Na závěr 14. etapy je totiž naplánováno dlouhé a náročné stoupání na legendární Tourmalet.

Cyklistický závod Tour de France - 13. etapa (individuální časovka v Pau, 27,2 km):
1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 35:00, 2. Thomas (Brit./Ineos) -14, 3. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal), 4. Urán (Kol./EF Education First) oba -36, 5. Porte (Austr./Trek-Segafredo), 6. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) oba -45, 7. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -49, 8. Asgreen (Dán./Deceuninck-Quick Step) -52, 9. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -58, 10. Rosskopf (USA/CCC) -1:01, ...45. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -2:39.

Průběžné pořadí:
1. Alaphilippe 53:01:09, 2. Thomas -1:26, 3. Kruijswijk -2:12, 4. Mas -2:44, 5. Bernal (Kol./Ineos) -2:52, 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -3:04, 7. Pinot -3:22, 8. Urán -3:54, 9. N. Quintana (Kol./Movistar), 10. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) oba -3:55, ...19. Kreuziger -6:07.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme