‚Masakr. Jako na ledě.‘ Pinot mluvil na Tour o jednom z nejhorších dnů kariéry, Gesink spílal cyklistické unii

Ne snad, že by dlouho očekávaný start odložené Tour de France měl být pouhou bezstarostnou projížďkou okolím Nice. V kontextu extrémně náročné trasy letošního ročníku Staré dámy se ale očekávala jedna z lehčích etap. Pro některé závodníky se ovšem brzy změnila v noční můru. Na mokré vozovce se padalo od začátku až do samého konce. A problémy se nevyhnuly ani těm největším hvězdám, včetně domácí naděje Thibauta Pinota.

Tento článek je více než rok starý.

Nice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Těžký den. Rozhodně jeden z nejhorších v mé kariéře. Bylo to jako jet na ledě, jezdci padali, i když jsme nezávodili,“ prohlásil v cíli Pinot, asi největší francouzská naděje na první celkový triumf domácího jezdce od roku 1985.

První etapa Tour přinesla déšť i pády, žlutý trikot poprvé v kariéře oblékne Kristoff

Číst článek

Není divu, že se po dojezdu ozývala z pelotonu kritika. Vzpomínky na nedávné hrozivé karamboly Fabia Jakobsena nebo Remca Evenepoela jsou stále čerstvé.

„Byl to masakr, muselo spadnout tak osmdesát procent cyklistů. Když se podíváte kolem, všichni mají potrhané dresy,“ citoval server Cyclingnews.com Oscara Fraileho z Astany.

Právě kazašský tým se nevyhnul po závodě kritice, když ve sjezdu z vrchařské prémie z vrcholu Cote de Rimiez převzal iniciativu a na chvíli poodjel zbytku pole. To vše v době, kdy se peloton dohodl na nezávodění a bezpečném dojezdu k závěrečnému úseku na pobřeží. Nakonec na to doplatil pádem lídr Astany Miguel Ángel López.

„Problém je, že tady nepršelo dva nebo tři měsíce. Pak zaprší a silnice je jako na ledě. Naštěstí jsme to ale nějak přejeli, musím za přístup poděkovat celému pelotonu. Kromě Astany, kteří ze sebe udělali hlupáky,“ měl jasno kapitán týmu Ineos Luke Rowe.

Třicetiletý Velšan dobře věděl, o čem mluví. V průběhu etapy totiž dvakrát upadl jeho kolega Pavel Sivakov, dvorní pomocník obhájce prvenství Egana Bernala. Talentovaný ruský cyklista si poranil obě kyčle a koleno, nakonec ale do cíle navzdory viditelné bolesti dojel.

„Nechtěli jsme zrychlovat, pouze nastolit tempo v čele. Bylo to velmi nebezpečné, jakmile jste se dotkli brzd, byli jste na zemi,“ hájil se Fraile.

‚Asi to nebylo dost zajímavé‘

Manko musela po defektu dohánět i domácí hvězda Julian Alaphilippe nebo favorizovaní sprinteři Caleb Ewan a Sam Bennett. Francouzským fanouškům ale nejvíc zatrnulo při závěrečném pádu tři kilometry před cílem. To se do kolize připletl právě Pinot, jehož smutný příběh z loňské Tour je dobře známý.

Tehdy mu slibně rozjetou Starou dámu ukončilo nenápadné svalové zranění. Tentokrát ale Pinot ani další jezdci ztrátu nenabrali, k pádu došlo těsně po projetí ochranné tříkilometrové zóny.

Cyklista Jakobsen má 130 stehů v obličeji, podle šéfa týmu ho čeká dlouhá cesta k návratu do života

Číst článek

Průběh první etapy a chladný přístup Mezinárodní cyklistické unie (UCI) nejvíc zkritizoval Robert Gesink z týmu Jumbo-Visma, jehož rozhovor pro televizi NOS citoval nizozemský server Wielerflits.nl. „Asi to nebylo dostatečně nebezpečné a zajímavé. Za závěrečný pád je podle mého názoru odpovědná UCI,“ ulevil si zkušený cyklista.

„V posledních týdnech jsme viděli mnoho nebezpečných pádů. A UCI stejně nezasáhla, i když teď byla ideální příležitost. Všichni v pelotonu považovali etapu za příliš nebezpečnou,“ dodal Gesink, který společně s týmovým kolegou Tonym Martinem koordinoval v hlavním balíku snahu o bezpečný dojezd k závěrečnému 25 kilometrů dlouhému rovinatému úseku.

V neděli se ve žlutém představí vítěz úvodního spurtu Alexander Kristoff, dá se ale předpokládat, že po první horské zkoušce přijde v čele pořadí změna. V závodě nebudou pokračovat John Degenkolb ani zranění Rafael Valls a bývalý mistr světa Philippe Gilbert.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme