Geraint Thomas jako první jezdec ve žlutém vyhrál na Alpe d‘Huez a připsal si druhé vítězství v řadě

Mimořádně obtížnou třetí alpskou etapu na Tour de France vyhrál stejně jako o den dříve Velšan Geraint Thomas z týmu Sky a týmový kolega čtyřnásobného vítěze nejslavnějšího etapového závodu Christophera Froomea. Ten skončil za Nizozemcem Dumoulinem a Francouzem Bardetem ve strhujícím finiši na legendárním Alpe d'Huez čtvrtý. Thomas si pojistil žlutý trikot, který získal po středečním vítězství.

Tento článek je více než rok starý.

Alpe d'Huez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve 12. etapě Tour de France se vytvořil únik, který čítal zhruba tři desítky jezdců, již po několika úvodních kilometrech. Z něj se zhruba 70 kilometrů před cílem oddělil Nizozemec z týmu Lotto Jumbo Steven Krujswijk, šestý muž celkového pořadí.

Pomsta po francouzsku. Neoblíbeným jezdcům na Tour hrozí sprchy moči i silnice plné připínáčků

Číst článek

Ten si vytvořil až šestiminutový náskok na peloton a virtuálně jel ve žlutém dresu. Na posledním ze tří stoupání mimořádné kategorie - na legendárním Alpe d'Huez -, se jeho náskok kvůli tempu domestiků týmu Sky postupně zmenšoval až byl dojet.

Když ze skupiny největších favoritů odstoupil poslední domestik Egan Bernal, začalo se mezi favority nastupovat. Zkoušel to Romain Bardet, Vincenzo Nibali či Nairo Quintana. Všechny nástupy však byly pohlceny, ze skupiny naopak vypadli Daniel Martin, Jakob Fuglsang nebo Quintana. Pád navíc asi čtyři kilometry před cílem potkal vítěze Tour z roku 2014 Vincenza Nibaliho.

Po nástupu Chrise Frooma se vepředu vytvořila skupina s Bardetem, Thomasem ve žlutém dresu a Tomem Dumoulinem. Mezi ně se dokázal před koncem dotáhnout ještě Mikel Landa a ani Nibali a Primož Roglič nakonec příliš neztratili. Naopak Nairo Quintana a Martin si nevybrali dobrý den a nabrali ztrátu.

Zhruba 300 metrů před cílem pak Thomas nastoupil, a když na jeho útok nikdo nedokázal zareagovat, dojel si pro třetí úspěch na Tour v kariéře a navíc jako první jezdec ve žlutém ovládl etapu s cílem v Alpe d'Huez.

Druhý dojel s odstupem dvou vteřin Dumoulin, třetí o další sekundu Bardet a čtyřnásobný vítěz celého závodu Chris Froome skončil se ztrátou čtyř vteřin na čtvrtém místě.

Úniky na Tour de France by mohly být kratší, týmy mají nově méně členů

Číst článek

V průběžném pořadí tak Thomas, který se do žlutého oblékl po vítězství ve středeční horské etapě, navýšil náskok před Froomem na minutu a 39 sekund. Třetí Dumoulin zaostává o minutu a 50 sekund. Čtvrtý je Vincenzo Nibali ztrácí dvě minuty a 37 sekund.

„Neuvěřitelné, nevím co k tomu říci. Mohli bychom už být v Paříži. Na tohle vítězství bych nepomyslel ani v nejdivočejších snech,“ řekl po dojezdu vítězný Thomas a dodal, že lídrem stáje Sky však nadále zůstává Froome. „Pořád jedu na něj, protože on ví, jak jezdit třítýdenní závody. Já možná ještě pár dní vydržím ve žlutém, ale závod je hrozně těžký a nikdy nevíte, jak to vezme tělo,“ dodal.

Náročná etapa se třemi vrcholy nejvyšší kategorie si vybrala daň v podobně odstoupení řady spurtérů. V průběh dne skončili mimo jiné Dylan Groenewegen a Fernando Gaviria, kteří si na letošní Tour připsali po dvou triumfech, vzdali i Andre Greipel a Rick Zabel.

Na startu také kvůli zranění z předchozí etapy chyběl druhý jezdec loňského ročníku Rigoberto Urán.

Tour de France - 12. etapa (Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez, 175,5 km):

1. Thomas (Brit./Sky) 5:18:37, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -2, 3. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3, 4. Froome (Brit./Sky) -4, 5. Landa (Šp./Movistar) -7, 6. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo), 7. Nibali (It./Bahrajn-Merida) oba -13, 8. Fuglsang (Dán./Astana) -42, 9. Quintana (Kol./Movistar) -47, 10. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -53.
Průběžné pořadí:

1. Thomas 49:24:43, 2. Froome -1:39, 3. Dumoulin -1:50, 4. Nibali -2:37, 5. Roglič -2:46, 6. Bardet -3:07, 7. Landa -3:13, 8. Kruijswijk -3:43, 9. Quintana -4:13, 10. Martin (It./SAE Team Emirates) -5:11.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme