Vítězný návrat legendy. Cavendish triumfoval na Tour po pěti letech, čtvrtá etapa začala protestem

Dramatickou čtvrtou etapu Tour de France ovládl v hromadném spurtu Mark Cavendish, který se na nejslavnější cyklistický závod vrací po pěti letech. Šestatřicetiletý Angličan si připsal 31. vítězství na Staré dámě. Až do posledních metrů závodu se snažil dotáhnout dlouhý únik Belgičan Brent Van Moer, kterého peloton pohltil až v cílové rovince. V etapě, která začala protestem cyklistů proti nebezpečné trati, uhájil žlutý dres Mathieu van der Poel.

Tento článek je více než rok starý.

Fougéres (Aktualizováno: 18:52 29. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Vůbec nevím, co říct,“ soukal ze sebe dojatý Cavendish v cíli. „Už jen to, že tady jsem, je dost mimořádné. Nevěděl jsem, že ještě bude nějaký comeback. Myslel jsem, že už se sem nikdy nevrátím, ale hvězdy to nějak zařídily,“ dodal veterán, jenž se už vloni chystal ukončit kariéru.

VIDEO: Třetí etapu Tour vyhrál Belgičan Merlier, v cílové rovince při spurtu upadli Sagan s Ewanem

Číst článek

Cavendish se dostal do nominace týmu Deceuninck-Quick Step až na poslední chvíli a v hromadném finiši všechny zaskočil. Druhý nejúspěšnější cyklista historie Tour se tak znovu přiblížil belgické legendě Eddymu Merckxovi, který má na kontě 34 triumfů.

V cílové rovince, v níž peloton na poslední chvíli dostihl uprchlíka Van Moera, porazil Cavendish domácího Nacera Bouhanniho a Jaspera Philipsena z Belgie. Bývalý mistr světa, jenž v této sezoně nabral druhý dech, se dočkal etapového vavřínu na nejslavnějším závodu světa poprvé od roku 2016. Premiérovou výhru na Tour slavil už před 13 lety.

Cyklisté zahájili etapu protestem proti pořadatelům, kteří podle nich při plánování trasy závodu neberou dostatečně v potaz bezpečnost jezdců. Po startu z Redonu vyrazil peloton pomalým tempem a po necelém kilometru na pokyn německého sprintera Andrého Greipela zastavil. Cyklisté zůstali stát zhruba minutu, než znovu nasedli na kola.

Jezdci nejsou po zkušenostech z úvodních tří etap, které poznamenala řada ošklivých pádů, spokojeni především s bezpečností dojezdů a vedením trasy po úzkých cestách. Především v úvodu Tour, kdy je v pelotonu mezi jezdci velká nervozita, na nich docházelo ke kolizím s vážnými následky.

Protestující cyklisté na Tour de France | Foto: BENOIT TESSIER | Zdroj: Reuters

Na zemi při nich skončili i favorité na celkové prvenství Geraint Thomas či Primož Roglič, kteří ale se šrámy pokračují dál. Pro elitního sprintera Caleba Ewana, který si v pondělí při pádu ve finiši zlomil na čtyřikrát klíční kost, už naopak 108. ročník skončil a musí na operaci.

Zlomeninu klíční kosti z jiného karambolu má i jeden z Rogličových klíčových domestiků Robert Gesink. Stejné zranění a navrch otřes mozku utrpěl v pondělí také Australan Jack Haig. Celkem už ze závodu odstoupilo sedm jezdců.

„Cítím se, jako bychom jeli už dva týdny - psychicky i fyzicky. Skoro všichni už máme nějaké odřeniny,“ řekl německý cyklista Tomy Martin, podle něhož jeho týmový lídr Roglič připomíná kvůli množství náplastí a obvazů mumii.

Van der Poel drží po klidnějším průběhu v úterý v čele průběžného pořadí dál náskok osmi sekund před mistrem světa Julianem Alaphilippem. Třetí je s odstupem 31 sekund Richard Carapaz. Ve středu se ale boj o žlutý dres zdramatizuje, na programu je časovka jednotlivců na 27,2 km.

Jediný český cyklista v závodě Petr Vakoč, jenž byl stejně jako v minulých etapách vidět při práci v čele pelotonu, dojel s odstupem minuty a půl za vítězem. Celkově mu patří 134. místo.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 4. etapa: Redon - Fougéres (150,5 km):

1. Cavendish (Brit./Deceuninck-Quick-Step) 3:20:17 hod., 2. Bouhanni (Fr./Arkéa-Samsic), 3. Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), 4. Matthews (Austr./BikeExchange), 5. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 6. Bol (Niz./DSM), 7. Laporte (Fr./Cofidis), 8. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 9. Van Poppel (Niz./Intermarché-Wanty-Gobert), 10. Greipel (Něm./Israel Start-Up Nation) všichni stejný čas, ...168. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -1:33.

Průběžné pořadí: 1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 12:58:25, 2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) -8, 3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 4. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) oba -31, 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -38, 6. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -39, 7. Mas (Šp./Movistar), 8. Quintana (Kol./Arkea-Samsic) oba -40, 9. Latour (Fr./TotalEnergies) -45, 10. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -52, ...134. Vakoč -21:07.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme