‚Stop zabíjení cyklistů.‘ Australan Skippy bojuje za bezpečnost na silnicích i na trase Tour de France

Tři a půl tisíce kilometrů neujedou jen cyklisti na Tour de France, ale i jeden starší Australan. Během své cesty podél trasy se je jako učitel. Snaží se řidičům aut říct, že cyklisti potřebují při předjíždění rozestup alespoň metru a půl. Pokud ho totiž nedodrží, mohou jít dokonce do vězení, říká.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skippy s plakátem "Stop zabíjení cyklistů"

Skippy s plakátem "Stop zabíjení cyklistů" | Foto: Repro Twitter

Je mu mezi 70 a 80 lety, jméno neřekne, představí se jako Skippy – klokan. A na trase Tour de France se pohybuje dlouho. A tak při rozhovoru stihne křiknout a zamávat na muže v obleku z vedení závodu. Skippyho na Tour za ty roky znají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Když nedodržíte rozestup 1,5 metru, můžete jít do vězení. Australan Skippy bojuje za bezpečnost cyklistů na silnicích. Natáčel s ním reportér Radiožurnálu František Kuna

„Posledních 22 ročníků Tour de France jsem tu od začátku do konce. Snažím se tu říct, že i když jedete autem rychlostí jen 50 kilometrů v hodině těsně kolem cyklisty – třeba i dva centimetry – udělá to opravdu hodně,“ popisuje Radiožurnálu.

„Jednoduše… když jedete tak blízko, riskujete, že půjdete do vězení. Nemusíte cyklistu zabít, ale můžete hodně ublížit. A tak prosím, mějte respekt. Možná ztratíte dvě sekundy, ale když cyklistu srazíte, můžete přijít o svojí vlastní svobodu,“ varuje Australan.

Skippy stojí opřený u kola, na sobě má dres, kde je právě ono číslo – 1,5 metru. Za tenhle rozestup bojuje. A někdy to jde prý těžko:

„Stalo se mi to v Londýně. Jel jsem po cyklostezce. V místě, kde se křížila se silnicí pro auta, přiletěl dvoupatrový autobus a srazil mě. Líbilo se mi ale řešení dopravního podniku: řidič pak musel na rekvalifikační kurz, dostal neplacené volno a jistě si uvědomil, že už nebude spěchat, aby stihl svačinu s kolegy,“ vypráví Australan.

I Skippy ale musel výrazně posvačit. To aby dojel do Paříže, protože mezi předposlední etapou a hlavním městem Francie je vzdálenost nějakých 600 kilometrů. Tak snad ho auta předjížděla alespoň s rozestupem metru a půl, za který bojuje.

Many congratulations to today’s @Tour de France™ stage winner, @Simon Yates

Many thanks for helping to share our safe passing message.

(Via Skippy McCarthy)
#SAA1p5TDF

17:01 – 18. 07. 2019

1 7

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme