Tour de France začne časovkou v Düsseldorfu, představí se tři Češi

Krátká, ostrá a výbušná. Taková nejspíš bude sobotní první etapa letošní Tour de France. A i když je skoro tradicí, že cyklisté začínají závod mimo Francii, tentokrát start v německém Düsseldorfu zapadá do toho, jak zvláštní a výjimečná bude celá trať letošního ročníku.

Düsseldorf Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tým Sky v čele s Chrisem Froomem, vítězem loňské Tour de France

Tým Sky v čele s Chrisem Froomem, vítězem loňské Tour de France | Zdroj: Reuters

104. ročník Tour bude hodně zvláštní a specifický. A to, že se vrací do Německa, které cyklistiku mělo kvůli potížím v nedávné minulosti na černé listině, je jen jedním z těch znaků.

„Cyklistika začíná v Německu po letech, kdy byla trošku na úpadku, stoupat. A tak si myslím, že tam může být hodně diváků a může to být hezký začátek Tour,“ říkal cyklista Roman Kreuziger pro Radiožurnál už před cestou na Tour.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tour de France startuje v Německu

Ta mimochodem začne v Německu po 30 letech, kdy se rozjela v Západním Berlíně. Na sobotním zahajovacím koncertě si doma Düsseldorfu zahraje slavná skupina Kraftwerk.

A Düsseldorf se o Tour de France ucházel dlouho. Chtěl hostit Velký start před dvanácti i sedmi lety, ale boj s dalšími zájemci pokaždé prohrál. Městu a jeho obyvatelům se vyplatila jedna základní cyklistická vlastnost. Vytrvalost.

„Konečně se letos Düsseldorf ukáže. A to je důkaz toho, že když jsou lidé neustále vytrvalí, i když se třeba změní starosta, dočkají se i velkého startu Tour," glosuje úpornost místních ředitel Tour Christian Prudhomme.

Odměnou bude Düsseldorfu i sobotní spektákl, kdy se centrem i po větrném nábřeží Rýna budou prohánět cyklisté na čtrnáctikilometrové trati časovky. Jako s nutným zlem se s ní musí vyrovnat i jeden z největších favoritů na celkové vítězství - Kolumbijec Nairo Quintana, který časovku neumí a nemiluje. Celkově mu ale trať 104.tého ročníku Tour nevadí.

„Je pro mě o něco méně nepříznivá, než v minulých letech. Samozřejmě, že mi chvilku trvalo, než jsem se s ní srovnal. Ale je pravda, že mě celkově trať znepokojuje méně než ta na Giru, kde bylo o hodně víc časovkářských kilometrů,“ vysvětluje.

Na ty sobotní se naopak těší třeba domácí Němec Tony Martin. A odpoledne bude vidět i trojice Čechů Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar a debut na „Staré dámě“ prožije Ondřej Cink. Hlavními favority třítýdenního klání jsou britský obhájce prvenství Chris Froome a Australan Richie Porte.

Tomáš Kohout, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme