Každý rok stejná písnička. Sagan usiluje na Tour de France o osmý triumf v bodovací soutěži

Zelený dres rovná se Peter Sagan. Dlouhá léta to tak na Tour de France platí a slovenský cyklista nepolevuje. I před volným dnem si pohlídal vedení v bodovací soutěži. A pyšný na to může být i sportovní ředitel týmu Bora Ján Valach. To všechno v ročníku, který je jiný než ty ostatní, a to nejen tím, že se jede až na konci léta.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský cyklista Peter Sagan

Slovenský cyklista Peter Sagan | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Vždycky když je po etapě a Sagan uhájí zelený dres, je to jasné téma i pro francouzskou televizi. A tak přijde Sagan před kameru, přes ústa má kvůli opatřením proti koronaviru roušku a odpovídá. Italsky. Své mediální povinnosti si ale plní i u krajanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Peter Sagan usiluje na Tour de France o osmé vítězství v bodovací soutěži. Více v příspěvku Františka Kuny

„Je to velmi zvláštní ročník s těmi všemi problémy, co se dějí kolem. Doufám, že všechno dobře dopadne a dojedeme až do Paříže,“ řekl Peter Sagan slovenské RTVS.

Zelený dres zatím vyhrál sedmkrát v kariéře. Mohl mít o jeden triumf víc, kdyby ho před lety z Tour nediskvalifikovali za nebezpečný manévr u hrazení. Teď jsou mantinely nastavené trochu jinak a jezdci žijí v takzvané „bublině“.

„Musíme dodržovat nošení roušek, vzdálenost od ostatních lidí, nesmíme s nimi dělat selfie a podobně. Díky tomu můžeme jet, všichni tomu rozumíme a jsme rádi, že tu můžeme tento rok být,“ uvedl Sagan.

Stále v zeleném

Ne vždy jel třicetiletý rodák z Žiliny v uplynulých devíti etapách v zeleném. Chvílemi ho trápil Ir Sam Bennett, ale všechno už je zpátky v zajetých kolejích.

Novým lídrem Tour de France je Slovinec Roglič. Pyrenejskou etapu vyhrál jeho krajan Pogačar

Číst článek

„Na rychlostní prémie si chodí pěkně, získává tam skoro maximální počet bodů. Není to lehké, ale Peter se cítí dobře a to je podstatné,“ říká slovenský sportovní ředitel Saganova týmu Bora Ján Valach.

„Zelený dres máme, i když zatím jen těsně. Takhle to ale začíná každý rok, je to vždycky o nervech,“ podotýká Valach.

Prakticky celý cyklistický svět je zvyklý, že Sagan jezdí v zeleném. Ale když se přece jen na chvíli stane, že bodovací soutěž vede někdo jiný, mohou mít i členové týmu Bora problém s tím, že si svého lídra spletou se závodníkem, který aktuálně sprinterskou soutěž vede.

„Teď jsem měl problém si ho všimnout na občerstvení. Jsme zvyklí na zelenou, ale ani ten náš dres není k zahození,“ směje se Valach a dobrou náladu může mít i během pondělního volného dne.

Peter Sagan totiž i v úterý pojede v zeleném. V bodovací soutěži má teď 138 bodů a o sedm bodů vede před Bennetem.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme