Startuje Tour, jakou svět nepamatuje. ‚Pokud se vše povede, dojedeme do Paříže,‘ říká Kreuziger

Pozdě, ale přece. V sobotu začíná již 107. ročník cyklistické Tour de France. Pandemie koronaviru ho odsunula o dva měsíce, zavedla mnohá opatření, ale trasa závodu se nezměnila. Na startu budou dva Češi – Roman Kreuziger a Jan Hirt a společně s pelotonem začnou závodit od moře.

Tento článek je více než rok starý.

Nice (Aktualizováno: 13:55 29. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | Zdroj: Reuters

Mezi cyklistou a novinářem bude při rozhovoru minimálně metrová tyč. I s takovým omezením začne v sobotu v Nice posunutý ročník Tour de France.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, v čem bude letošní ročník Tour de France výjímečný

Abyste v tiskovém středisku dostali novinářskou akreditaci, musíte mít certifikát s negativním výsledkem testu na koronavirus - nejdéle pět dní starý. A tím vlastně podepisujete to, že vstupuje do bubliny zvané Tour de France 2020.

„Na startu, v cíli, ve vesnici, všude mají všichni roušky. Dezinfekce pro všechny je samozřejmostí. Novináři také musí mikrofony na rozhovory na tyči a oproti minulým ročníkům nemohou za cyklisty na hotel, “ říká Tiamo, který pracuje v tiskovém středisku v Nice.

Na velký začátek závodu je vše připraveno, start i cíl prvních dvou etap je v Nice, vítěz nebo vítězové prvních dvou etap dojedou do cíle, který je na promenádě u moře. A to do místa, kde v roce 2016 útočil terorista nákladním autem. A aktuálně do míst, kde to víc žije dovolenou u moře než cyklistikou.

Dva nakažení a konec

I francouzský důchodce v plavkách korzující na promenádě ale říká, že onemocnění covid-19 může změnit letošní Tour. Aby ji úplně nezrušilo, mohou se po dobu závodu objevit v jednom týmu, včetně mechaniků, maximálně dva nakažení. O netradičním ročníku mluví jeden z Čechů na startu Roman Kreuziger.

„Netradičně v srpnu. Pokud se všechno povede, měli bychom dojet do Paříže. Bylo by to dobré, aby se to povedlo. Tým má striktní opatření, drží nás v bublině a chtějí abychom byli co nejvíce chráněni.“

Ředitel Tour de France Christian Prudhomme několik hodin před startem oznámil, že vyloučen ze závodu bude tým, jehož dva členové včetně realizačního štábu budou pozitivní na covid-19. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) v pátek navrhovala, aby se opatření týkalo jen dvou pozitivních testů mezi jezdci.

Na cyklisty v sobotu na Azurovém pobřeží čeká 156 kilometrů a přísné hygienické podmínky.

František Kuna, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme