Ve Val Thorens vyhrál Nibali. Bernalovi stačí k historickému prvenství pro Kolumbii dojet do Paříže

Vítězem předposlední 20. etapy na cyklistické Tour de France je Ital Vincenzo Nibali. Ve žlutém dresu pro lídra závodu zůstává Kolumbijec Egan Bernal. Od triumfu ho dělí už jen závěrečná etapa s cílem na Champs-Élysées, ve které se ale nezávodí. Dvaadvacetiletý člen týmu Ineos se tak s největší pravděpodobností stane prvním kolumbijským vítězem nejslavnějšího závodu světa.

Val Thorens (Aktualizováno: 17:03 27. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egan Bernal se stane vítězem Tour de France 2019

Vincenzo Nibali vyhrál 20. etapu letošní Tour de France | Zdroj: Reuters

Sobotní etapu z Albertville do Val Thorens, jež byla už v pátek z bezpečnostních důvodů zkrácena na 59,5 km, vyhrál Ital Vincenzo Nibali. Vítěz Tour z roku 2014 přijel po necelých dvou hodinách do cíle ve výšce 2365 metrů nad mořem s náskokem 10 sekund před mistrem světa Alejandrem Valverdem.

Třetí byl s odstupem 14 sekund další Španěl Mikel Landa. O další tři sekundy později projeli ruku v ruce cílem Bernal s loňským šampionem Geraintem Thomasem z Británie, jenž tak symbolicky svému mladému týmovému kolegovi předal štafetu.

V celkovém pořadí vede Bernal před druhým Thomasem o 1:11 minuty. Na třetí pozici se posunul Nizozemec Steven Kruijswijk, jenž na lídra ztrácí 1:31 minuty. Tento rozdíl mezi prvním a třetím v konečném pořadí bude nejmenší v historii Tour.

Andy Schleck už pět let nezávodí, na Tour de France ale pořád pracuje. I na kole

Číst článek

Pozici na stupních vítězů neudržel francouzský hrdina Julian Alaphillipe, který jel ještě v pátek ve žlutém. Elitní klasikář, jenž se na Tour nečekaně dlouho držel s nejlepšími vrchaři, odpadl z hlavní skupiny ve stoupání zhruba 14 km před cílem a v celkovém pořadí klesl na pátou pozici. Kromě Kruijswijka ho předstihl ještě Němec Emanuel Buchmann.

Třiatřicetiletý Kreuziger dojel do cíle na 62. místě s desetiminutovou ztrátou a v celkovém pořadí si o jednu příčku pohoršil na 16. pozici.

Bernal potvrdil na Tour pozici jednoho z favoritů, do níž se pasoval vítězstvím v tradiční červnové generálce Kolem Švýcarska. Do žlutého trikotu se přitom oblékl poprvé až po páteční etapě, v níž dojel první na vrchol Col de l'Iseran. Etapa musela být poté kvůli bouřce s krupobitím a zanesené trati předčasně ukončena.

Tour de France - 20. etapa (Albertville - Val Thorens, 59 km):
1. Nibali (It./Bahrajn-Merida) 1:51:53, 2. Valverde -10, 3. Landa (oba Šp./Movistar) -14, 4. Bernal (Kol./Ineos), 5. Thomas (Brit./Ineos) oba -17, 6. Urán (Kol./EF Education First), 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) oba -23, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -25, 9. Poels (Niz./Ineos), 10. Quintana (Kol./Movistar) oba -30, ...62. Kreuziger (Dimension Data) -9.56.

Průběžné pořadí: 1. Bernal 79.52.52, 2. Thomas -1.11, 3. Kruijswijk -1.31, 4. Buchmann -1.56, 5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -3.45, 6. Landa -4.23, 7. Urán -5.15, 8. Quintana -5.30, 9. Valverde -6.12, 10. Barguil (Fr./Arkea Samsic) -7.32, ...16. Kreuziger -35.49.

jgr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme