Vincenzo Nibali na letošní Tour de France skončil. Po pádu na Alpe d'Huez má zlomený obratel

Ve čtvrteční královské etapě Tour de France, která končila na legendárním alpském kopci Alpe d'Huez, se držel v neustále řídnoucí skupině hlavních favoritů. Ve chvíli, kdy zaútočil čtyřnásobný šampion a největší favorit Chris Froome, se však Vincenzo Nibali ocitl na silnici. Podrobné vyšetření potvrdilo zlomeninu obratle a italský vítěz Tour z roku 2014 v závodě nebude pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Alpe d'Huez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Žralok z Messiny“, jak je Nibalimu přezdíváno, se podle dohadů čtyři kilometry před cílem srazil s policejní motorkou, kterou z druhé strany vytlačovali fanoušci. Televizní kamery však Italův pád pravděpodobně kvůli hustému kouři z dýmovnic nezachytily.

„Jely přede mnou dvě motorky a cesta se začala zužovat, navíc na stranách nebyly žádné bariéry. Když Froome zaútočil, vydal jsem se za ním, ale najednou nás zpomalili a já spadnul," uvedl po závodě Nibali, který se přes bolestivý pád nevzdal a nakonec dojel do cíle na sedmém místě o pouhých 13 vteřin za vítězným Geraintem Thomasem.

Nibali tak na čtvrtém místě průběžného pořadí ztrácel přes dvě a půl minuty, v závodě se však již dále nepředstaví. Lékař jeho týmu Bahrajn-Merida Emilio Magni měl po dojezdu etapy podezření na zlomeninu obratle, kterou posléze podrobné vyšetření potvrdilo.

Své odstoupení dal svým fanouškům vědět jezdec na svém twitterovém účtu.

Jeho stáj ještě po závodě, když si i sám Nibali myslel, že bude pokračovat, požádala vedení závodu, aby Ital dostal stejný čas jako skupina, ve které v době svého pádu jel. Tým se odvolal na incident z finiše na Mont Ventoux na Tour de France 2016, kdy tehdy vedoucí Chris Froome po kolizi s motorkou dlouho běžel bez kola, přišel o žlutý trikot, ale rozhodčí posléze výsledky anulovali.

Náročná 12. etapa letošního ročníku se třemi vrcholy nejvyšší kategorie si vybrala daň v podobně odstoupení řady závodníků. V průběhu dne skončili mimo jiné Dylan Groenewegen a Fernand Gaviria, vzdali i Andre Greipel, Marcel Sieberg, Tony Gallopin a Rick Zabel.

Na startu také kvůli zranění z předchozí etapy chyběl druhý jezdec loňského ročníku Rigoberto Urán. Časový limit etapy nestihli Dmitrij Gruzděv a Rein Taaramäe.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme