Británií hýbe případ transgender cyklistky Bridgesové, závodnice se obávají o férovost sportu

Případ transgender cyklistky Emily Bridgesové rozproudil ve Velké Británii debatu o férovosti sportu. Jednadvacetiletá závodnice měla debutovat v ženské kategorii na dráze v Derby, kde se měla střetnout i s olympijskou vítězkou Laurou Kennyovou. Po vlně nesouhlasu ze strany dalších závodnic byl ale Bridgesové start odepřen. Nyní cyklistky žádají Mezinárodní cyklistickou unii o změnu kritérií pro transgender sportovce.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transgender cyklistka Emily Bridgesová

Transgender cyklistka Emily Bridgesová | Zdroj: Profimedia

Emily Bridgesová, která se narodila jako muž, podstupuje hormonální léčbu od minulého roku.

V únoru se umístila na druhém místě v univerzitním závodu mužů, minulý víkend se ale měla představit na národním mistrovství v kategorii žen. Roční hladina testosteronu se totiž u Bridgesové dostala pod pět nanomolů na litr, což je kritérium Britské cyklistické federace pro účast v ženských závodech.

Na Tour závodil s muži, teď je ženou. Transgender sportovkyně na olympiádě výhodu nemá, myslí si

Číst článek

„Když jsem začala s hormonální terapií, nechtěla jsem už tolik závodit mezi muži. Je na nic závodit jako muž, když jím nejste. Bylo rychle zřejmé, že to pro mě byla špatná kategorie,“ řekla cyklistka začátkem března pro server Cycling Weekly.

Premiéry mezi ženami se ale nedočkala. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) Bridgesové start týden před závodem zakázala, jelikož je stále registrována jako cyklista. Množství účastnic závodu hrozilo bojkotem, pokud by se Bridgesová na víkendové akci v Derby měla objevit na startu.

Jak skupina elitních cyklistek, mezi nimiž jsou i bývalé olympioničky, uvedla ve veřejném dopise adresovaném UCI, sportovkyně mají obavy o férovost sportu. V roce 2018 stanovila Bridgesová v mužské juniorské kategorii rekord na 25 mil, který je o dvě minuty lepší než současný ženský rekord v kategorii dospělých.

„Debatovali jsme o tom s olympijskými asociacemi a mezinárodními federacemi jiných sportů. Musíme řešit férovost soutěže. Myslím, že současná pravidla pěti nanomolů na litr nejsou dostatečná,“ řekl pro BBC prezident UCI David Lappartient.

Cyklistky chtějí změnu pravidel

Celá kauza vyvolala ve Velké Británii velkou debatu o participaci transgender žen v ženských sportech. Pod dopis požadující změnu pravidel se podepsala i vedoucí olympijského programu britských cyklistů Sara Symingtonová.

„Jsme toho názoru, že současné pravidlo je asymetrické a diskriminační, jelikož zvýhodňuje jedince, kteří jsou biologicky muži. Těm dopřává širší možnosti soutěžit a užívat si úspěchů ve vrcholném sportu,“ stojí v dopise, na němž je jméno i několika vědeckých výzkumníků.

Signatáři požadují po UCI jasný vědecký důkaz, že současné pravidlo 13.5.015 garantuje cyklistkám férovou soutěž. Pokud se tak nestane, žádají o okamžité zrušení pravidla a implementování kritérií podle „biologických charakteristik.“

Today @UCI received this letter requesting they address female athletes issues with their current transgender athlete rules. If you support this please consider adding your name to the 76 women who have already signed & we will let the UCI know. forms.gle/UPVpXMxdSMB2To…

23:03 – 05. 04. 2022

213 486

K tématu se vyjádřil i současný britský premiér Boris Johnson. 

„Nemyslím si, že by transgender ženy měly soutěžit v ženských sportech. Možná je to kontroverzní názor, ale přijde mi to smysluplné. Neznamená to, že bych neměl sympatie pro ty, kteří chtějí změnit pohlaví, těmto lidem musíme dát maximální lásku a podporu. Ale jsou to komplexní záležitosti, které se nedají vyřešit jednou jednoduchou legislativou,“ uvedl Johnson.

O změnu pohlaví zažádá v Česku asi stovka lidí ročně. Pouze zlomek chce operaci

Číst článek

Účast transgender sportovců je tématem, které rezonuje ve většině sportech. Mezinárodní plavecká federace FINA nedávno zveřejnila zpřísněná kritéria pro participaci transgender žen v závodech, která pak bude detailně vyhodnocovat panel tří nezávislých zdravotních expertů.

První transgender sportovkyní, které byla umožněna účast na olympijských hrách, byla v roce 2020 Laurel Hubbardová. Třiačtyřicetiletá novozélandská vzpěračka ale v Tokiu na medaile nedosáhla.

„Je to hloupost (aby měli mít transgender sportovci vlastní soutěž). Lidé chtějí zapadnout do života, který měli mít. Cílem není povyšovat se nad ostatními a nebo ubližovat prostředí, do kterého přechází,“ řekla k tomu minulý rok v rozhovoru pro iROZHLAS.cz skotská novinářka Phillipa Yorková, která dříve jela na Tour de France jako muž pod jménem Robert Millar.

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme