Kajakář Prskavec slaví čtvrtý titul mistra Evropy, zlato mezi kanoistkami v Troji vylovila Satková

Kajakář Jiří Prskavec se v pražské Troji stal počtvrté v kariéře mistrem Evropy ve vodním slalomu. Mezi kanoistkami si pro zlato dojela Gabriela Satková a úspěch domácí reprezentace podtrhla druhým místem favorizovaná Tereza Fišerová. Současná česká jednička si definitivně zajistila místo v týmu pro olympijské hry v Tokiu.

Praha (Aktualizováno: 16:20 19. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Prskavec v cíli zlatého závodu.

Jiří Prskavec v cíli zlatého závodu. | Foto: Martin Hladík | Zdroj: www.kanoe.cz

Dvojnásobný mistr světa Prskavec navázal na tituly z let 2013, 2014 a 2016. Sedmadvacetiletý reprezentant se na kontinentálním šampionátu vrátil na stupně vítězů po loňské přestávce, předloni byl právě v Praze už potřetí v kariéře třetí.

‚Pořád se řeší, jestli šampionát bude.‘ Situace v Česku komplikuje vodním slalomářům mistrovství Evropy

Číst článek

„Tyhle úspěchy se nikdy neomrzí. Jsem rád, že v téhle sezoně, která nám opravdu nedávala moc šancí uspět, se mi to i tak povedlo na tom jediném možném velkém závodě. Hlavně doma, moc si toho vážím,“ řekl novinářům.

Čtvrté místo obsadil Vavřinec Hradilek a od bronzu ho dělilo 46 setin sekundy. Šestý skončil obhájce prvenství Vít Přindiš, jehož o medaili připravil lehký dotek v protivodné brance. Bez dvousekundové penalizace by byl druhý.

Za Prskavcem se ze stříbra radoval další dvojnásobný mistr světa a předloňský evropský šampion Peter Kauzer. Sedmatřicetiletý Slovinec byl o 52 setin pomalejší. Bronz získal Polák Mateusz Polaczyk už s více než sekundovým odstupem za vítězem.

Z kvarteta českých reprezentantů nepostoupil do patnáctičlenného finále jen debutant na velké akci Tomáš Maslaňák, který obsadil 28. místo.

Satková titul, Fišerová olympiádu

Teprve osmnáctiletá Satková se stala seniorskou šampionkou rok poté, co získala juniorský titul. Dvojnásobná juniorská mistryně světa předčila o pouhé tři desetiny sekundy Fišerovou, jež se musela spokojit se stříbrem stejně jako v roce 2017 na ME v Tacenu a MS v Pau.

Dvaadvacetileté současné české jedničce nicméně i druhé místo definitivně zajistilo letenku na olympijské hry v Tokiu.

V trojském umělém kanálu neměly domácí kanoistky daleko k absolutnímu triumfu. Tereza Kneblová ale v nadějně rozjetém finále minula branku, musela se do ní vrátit a zůstala ještě se dvěma penalizacemi sedm sekund od bronzu šestá.

Třetí místo tak obsadila Lucie Priouxová z Francie s osmisekundovou ztrátou na české duo. Pouze medailistky se v desetičlenném finále vypořádaly s náročnou tratí bez dotyku branky.

Češky pak s velkou převahou ovládly závod hlídek, ve kterém díky čisté jízdě triumfovaly s náskokem bezmála 25 sekund před Slovinkami. Naopak kajakářům zlato v týmovém závodě uniklo. Doplatili na čtyři trestné sekundy a ztratili 1,45 sekundy na vítězné Francouze.

Tereza Fišerová si druhým místem, o tři desetiny sekundy, ve finále kanoistek na mistrovství Evropy v Troji definitivně zajistila místo v týmu pro olympijské hry v Tokiu.

13:17 – 19. 09. 2020

3 13

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Praze:

Muži:
K1: 1. Prskavec (ČR) 97,97 (0 trestných sekund), 2. Kauzer (Slovin.) -0,52 (0), 3. Polaczyk (Pol.) -1,09 (0), 4. Hradilek -1,55 (0), ...6. Přindiš -2,27 (2), v semifinále 28. Maslaňák (všichni ČR)

Ženy:
C1: 1. G. Satková 121,75 (0), 2. Fišerová (obě ČR) -0,30 (0), 3. Priouxová (Fr.) -8,28 (0), ...6. Kneblová (ČR) -15,50 (4).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme