U brankáře jde spíš o psychiku, říká házenkářský veterán Galia

Olympijské vítěze už čeští házenkáři na evropském šampionátu porazili. A v pátek večer se pokusí zaskočit obhájce titulu z kontinentálního mistrovství - Němce. Na úvod čtvrtfinálové skupiny chce ale hlavně národní tým potvrdit předchozí povedené výkony. V brance se na turnaji v Chorvatsku daří zkušenému Martinu Galiovi, který zanedlouho oslaví už devětatřicáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Varaždin/Chorvatsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český házenkářský brankář Martin Galia.

Český házenkářský brankář Martin Galia. | Foto: Goran Stanzl/PIXSELL | Zdroj: PA

„Český házenkářský nároďák vždycky zdobila parta a ta tady zůstala, navíc podpořená kvalitními trenéry," říká Martin Galia.

Martina Galiu stále baví jezdit na reprezentační akce a český brankář také potvrzuje sportovní dlouhověkost gólmanů. Vždyť jeho souputník Petr Štochl končil loni a byl ještě o tři roky starší.

„Já tenhle sport miluji, dělám ho od dětství a bojím se toho, že jednou nastane ten okamžik, kdy bude konec. Snažím se to co nejvíc oddalovat, ale jednou to přijde. Ještě se na to ale necítím a chtěl bych tu ještě pár let zůstat,“ říká Galia.

Opora házenkářů Horák: Ambicí bylo neudělat ostudu, na postup by si nikdo nevsadil

Číst článek

A na aktuálním mistrovství Evropy Martin Galia dokazuje, že ze svého brankářského umění rozhodně nic nezapomněl. Důkazem byl třeba famózní výkon proti olympijským vítězům z Dánska. A podobné momenty ženou brzy devětatřicetiletého gólmana dál.

„Když člověk něco zažije, tak to chce zažít podruhé a potřetí. Tu euforii v týmu, který je prostě taková rodina. Já si prostě zatím nedokážu představit, že bych bez kolektivního sportu mohl vůbec fungovat," přiznává český brankář.

Gólman v házené je podobně jako v jiných sportech specifický post, obvykle je tím posledním, kdo může zabránit soupeři, aby skóroval. A musí být odolný hlavně v hlavě.

Čeští házenkáři na mistrovství Evropy porazili Maďarsko 33:27 překvapivě postoupili do čtvrtfinále

Číst článek

„U brankáře nejde ani o tolik o fyzickou stránku, ale spíš o psychiku. On se musí koncentrovat od první do poslední minuty. Dirigovat obranu a soustředit se úplně na všechno," popisuje gólman české házenkářské reprezentace, který působí mimo hřiště velmi klidně, ale při zápase se dokáže rozparádit a vysvětlit hráčům jejich chyby.

„Jsou určité věci, které prostě musíte v zápase vyburcovat. Musíte dát svému týmu, ale i týmu, který je proti vám, najevo, že jste v tom zápase. V životě jsem myslím hodně klidný člověk, ale na hřišti chci vždycky odvést sto procent a snažím se to dostat i z ostatních hráčů," snaží se zkušený Martin Galia, aby všichni makali naplno.

A stejné to bude i v pátek od 18.15, kdy čeští házenkáři nastoupí na úvod čtvrtfinálové skupiny proti Německu.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme