Ultimátum pro vzpírání. Tradičnímu sportu hrozí kvůli dopingu vyřazení z olympijského programu

Vzpěrači musejí ze svého sportu vymýtit doping, jinak budou vyřazeni z olympijského programu. V pátek jim tím pohrozil Mezinárodní olympijský výbor na zasedání v Limě.

Lima/Peru Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpírání,ilustrační foto

Vzpírání,ilustrační foto | Foto: www iwf.net

Do prosince musí vzpěračská federace IWF podat olympijskému výboru i antidopingové agentuře WADA uspokojivou zprávu o tom, jak bude problémy s dopingovými hříšníky ve svém sportu řešit, jinak mohou vzpěrači už na hrách v Paříži v roce 2024 chybět.

Na olympiádě v Pekingu dopovalo jedenáct olympijských medailistů ve vzpírání

Číst článek

Představitelé MOV uvedli, že ze vzpírání a z atletiky pochází více než 80 procent pozitivních případů z opakovaných testů podle nových metod, které byly provedeny u vzorků z OH v Pekingu 2008 a Londýna 2012. V jednom případě dokonce ve stejné soutěži mělo pozitivní test osm nejlepších vzpěračů.

„Máme k tomu jasné stanovisko. Veškeré navrhované akce IWF nebude monitorovat jen výkonná rada MOV, ale také WADA," řekl místopředseda olympijského výboru John Coates.

Vzpírání je tradičním olympijským sportem, v programu her je nepřetržitě od roku 1920. Na skandál s dopingem doplatili už na poslední olympiádě loni v Riu de Janeiro ruští reprezentanti, neboť vzpěračská federace je kompletně ze soutěží vyloučila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme