Jídelníček ultramaratonce? ‚Před startem hermelín, v cíli něco smaženého,‘ přiznává Dvořák

Ultramaratonec a extrémní sportovec Štěpán Dvořák prozrazuje, proč uměle natahuje svoje trasy a jaké další sportovní aktivity pěstuje. Profesí hasič v jaderné elektrárně byl hostem ve vysílání Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Host Lucie Výborné Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec Štěpán Dvořák

Běžec Štěpán Dvořák | Zdroj: facebookový profil Štěpána Dvořáka

Jeho láska k extrémním tratím se zrodila na Slapech, kde působil v Měříně jako voják. I proto se jeho další ultravýkon odehraje v kulisách tamní přehrady.

„Bude to po proudu od jedné hráze ke druhé. Slapská přehrada je ve Vltavské kaskádě a nemá přítok,“ vysvětluje Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jídelníček, který vám vyrazí dech. Před startem hermelín, v cíli zase něco smaženého, přiznává ultramaratonec

Plánovaná trasa měří 43 kilometrů, doplavat chce ultramaratonec ještě za světla.

„Vychází to, že bych měl vyplavat přesně o půlnoci, abych to stihl. Teď musím začít trochu plavat. Od začátku roku mám uplaváno asi jen 15 kilometrů, takže teď to budou dva měsíce ve vodě,“ přibližuje v pořadu Host Lucie Výborné.

Na svých webových stránkách popisuje Dvořák výzvy, které plní. Přeplavání Slap zde ale ještě nenajdete. Extrémní záznamy odstartovala v roce 2013 výzva „Dvanáct dní po sobě jsem běhal trať delší než maraton“. Od tradičních vytrvaleckých výzev ale extrémního sportovce odrazují i náklady. „La Manche je strašně drahý. Jen kdyby byl sponzor.“

Největším Dvořákovým přáním je oběhnout celý svět. „Je to hodně vzdálený plán. Snažím se ho docílit tak, že běhám dlouhé běhy a upoutávám pozornost, aby mi sponzoři mohli věřit. Běhal bych tak 70 až 100 kilometrů denně, v noci normálně spal, mělo by to stačit na regeneraci.“

Vyžaduje extrémní běh speciální jídelníček? Při běhu jí Dvořák malé porce jídla, v jeho jídelníčku ale najdete i chléb se škvarky.

„Při běhu se mění chutě. Před startem běhám na hermelín, v cíli zase něco smaženého tučného, jsem hodně vypocený, nemám v sobě minerály a potřebuji do sebe dostat i ty nezdravé věci.“

Mezi 3. a 8. květnem uběhl ultramaratonec a extrémní sportovec Štěpán Dvořák 666 kilometrů na trase Karlovy Vary, Praha, Kolín, Pardubice, Olomouc a Třinec. Běh dokončil 8. května v 10 hodin ráno. Během celého běhu naspal pouhé tři hodiny.

Štěpán Dvořák, hasič a vytrvalostní běžec (archivní foto) | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Patricie Strouhalová, Jakub Wojtovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme