Veterán mezi dopingovými hříšníky. 90letý americký cyklista přišel o světový rekord

Americký cyklista byl dodatečně diskvalifikován z amerického veteránského mistrovství a připraven o světový rekord poté, co byl v jeho vzorku objeven anabolický steroid. V cyklistice je případ výjimečný tím, že hříšníkovi je 90 let.

Tento článek je více než rok starý.

Indiana/USA Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dráhoví cyklisté (ilustrační fotografie)

Dráhová cyklistika (ilustrační foto) | Foto: commons.wikimedia.org

Ve vzorku cyklisty Carla Grovea byla objevena látka epitrenbolon, která ukazuje na použití anabolického steroidu trenbolonu.

Manažer Bruyneel dostal doživotní distanc, dlouhé roky pomáhal Armstrongovi

Číst článek

90letý cyklista se hájil tím, že se látka do jeho těla dostala z kontaminovaného masa. Odkazoval i na vzorek z předešlého dne, ve kterém zakázaná látka nalezena nebyla.

Americká antidopingová agentura USADA ve svém vyjádření poznamenala, že její vyšetřování ukazuje i na pravděpodobnější příčiny. Během vyšetřování v jeho vzorku objevila i další zakázanou látku.

Americký veteránský rekordman dostal veřejnou výstrahu a jelikož šlo o vzore odebraný při závodě, byl z červencového dráhového mistrovství veteránů dodatečně diskvalifikován.

Jeho světový rekord ve stíhačce jednotlivců v kategorii od 90 do 94 let z daného dne byl vymazán, závodník z Bristolu v Indianě ale i nadále drží pět amerických rekordů, které v posledních sedmi letech na dráze nasbíral.

Ačkoli může případ 90letého dopingového hříšníka působit spíš úsměvně, jde třeba podle serveru Telegraph o další varování před potenciálně velkým problémem dopingu v amatérském sportu, kde jsou dopingové kontroly mnohem méně důsledné.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme