Dostih v Británii vyhrál outsider. Po závodě se přišlo na to, že běžel jiný kůň

V Británii si pro vítězství v dostihu doběhl v kurzu 50:1 jiný kůň, než jaký byl přihlášený. Neobvyklou záměnu vyšetřuje dostihová komise. Chybu zřejmě udělala pomocnice trenéra, která zaměnila dvouletou klisnu za tříletou.

Great Yarmouth/Anglie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dostih v Anglii běžela jiná klisna, než do něj byla přihlášená (ilustrační foto)

Dostih v Anglii běžela jiná klisna, než do něj byla přihlášená (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Dostihl pro dvouleté v anglickém Great Yarmouthu vyhrála ve čtvrtek krátce po poledni při své závodní premiéře klisna Mandarin Princess běžící v kurzu 50:1. Aspoň si to pořadatelé závodu, jezdec i trenér mysleli.

Česká klisna bude závodit v Cheltenhamu. Delight My Fire čekají nejtěžší soupeři v životě

Číst článek

Z omylu je vyvedla až pozávodní kontrola čipů, které jsou ve Velké Británii povinné od roku 1999, ta odhalila, že závod neběžela Mandarin Princess, ale o rok starší klisna Millie's Kiss ze stejné stáje.

„Je to neúmyslná chyba, nikdo tím nechtěl nic získat,“ hájil se po zjištění trenér obou koní Charlie McBride.

Celá záměna vznikla kvůli spěchu při předstartovních procedurách během dostihového odpoledne. Trenér oba koně kontroloval, pak je ale předal dívce, která mu asistovala. Do závodu pro dvouleté ve 13:40 tak vyběhla klisna, která měla běžet až jeden z dalších dostihů po třetí hodině odpoledne.

Záležitost nyní vyšetřuje vedení britských dostihů, výsledky konkrétního dostihu ale zůstaly zachovány, i když ho vyhrál jiný kůň, než do něj byl přihlášen.

„Do uzavření výsledků se o problému nevědělo, takže pořadatelé nemohli výsledek změnit,“ vysvětlila v prohlášení dostihová komise „S ničím takovým jsme se v poslední době nesetkali. Určíme, jaké kroky je třeba přijmout, aby se to neopakovalo.“

„Soucítíme se sázkovými kancelářemi a sázkaři, kteří byli touto událostí poškozeni,“ dodala komise BHA. Některé sázkové kanceláře totiž vyplatily výhru na koně, který vlastně vůbec neběžel.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme