V Itálii dopoval čtrnáctiletý cyklista. Steroidy mohou dětem zastavit růst, varují lékaři

V Itálii od minulého týdne řeší málo vídaný dopingový případ. Teprve čtrnáctiletý cyklista neprošel pozávodní antidopingovou kontrolou a byl následně suspendován národním olympijským výborem.

Tento článek je více než rok starý.

Řím, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doping (ilustrační foto)

Doping (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Podle italského listu Corriere dello Sport je 14letý chlapec dokonce nejmladším nachytaným cyklistou v historii dopingových kontrol. Experti navíc varují, že zakázaná látka může u tak mladého sportovce nenávratně poškodit zdraví.

„V tomto případě to byly anabolické steroidy, které mají negativní zdravotní důsledky i na dospělého, natož na mladého sportovce. Tam jsou ty následky ještě zhoubnější," vysvětluje Jan Chlumský z Českého antidopingového výboru.

'Vytahovali na nás cedule s nápisem EPO.' Kittel svým triumfem pomáhá pověsti německé cyklistiky

Číst článek

Italský mladík měl v regionálním závodě zřejmě užít zakázaný steroid mesterolon.

„Záleží na dávce a době používání, ale dochází k narušení hormonálních rovnováh. Určitě hrozí zvýšený tlak, metabolické změny i zvýšení hladiny takzvaného škodlivého cholesterolu," popisuje konkrétní následky dlouholetý lékař Českého olympijského výboru Jaroslav Větvička.

Jako v Bulharsku nebo SSSR

Podle lékaře ale můžou anabolické steroidy dokonce předčasně zastavit další sportovcův růst. „Tihle pubescenti si zahrávají s tím, že zůstanou na své výšce. Dojde k rychlejšímu ukončení růstu a už prostě nevyrostou," varuje.

Podobné případy jsou známé i z minulosti, kdy se anabolické steroidy používaly k zastavení růstu gymnastek, u nichž je menší vzrůst výhodou.

„V Bulharsku i dalších zemím, možná i v Sovětském svazu dávali mladým gymnastkám ještě před ukončením růstu steroidy, které urychlily zaražení růstu. Gymnastky potom měly menší výšku a líp se mezi žerděmi na bradlech pohybovaly," doplňuje Jan Chlumský.

Lékař Českého antidopingového výboru ale zároveň dodává, že s případem dopujícího sportovce mladšího 15 let se ve své dlouholeté praxi osobně ještě nesetkal.

Václav Rokyta, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme