V Riu zbyli "bílí sloni" a překročený rozpočet. Olympijské hry stály 308 miliard korun

Cena za loňské olympijské hry v Riu de Janeiro vzrostla na 43,3 miliardy realů (asi 308,3 miliardy korun), což je zhruba o 14,5 miliardy realů víc, než se původně předpokládalo. Druhé největší brazilské město získalo v roce 2009 pořadatelství her pro rok 2016 s plánovaným rozpočtem 28,8 miliardy realů.

Tento článek je více než rok starý.

Rio de Janeiro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vesnice v Riu.

Olympijská vesnice v Riu. | Zdroj: Reuters

Částku, jež ale může ještě vzrůst, zveřejnila ve středu brazilská federální agentura pro olympijské dědictví (AGLO).

Rio po hrách: Bazény rozmontovali, Maracaná polyká peníze, vesnice chátrá

Číst článek

Cena za první jihoamerické olympijské hry byla nižší než za předchozí svátek sportu v Londýně v roce 2012, jenž stál 8,92 miliardy liber (334 miliard korun). Na druhou stranu se však jedná o výrazně vyšší sumu, než je podle studie Oxfordské univerzity z roku 2015 průměrná cena za pořádání letních olympijských her (5,2 miliardy dolarů/121,4 miliardy korun).

Z celkové částky 43,3 miliardy realů bylo využito 7,23 miliardy na sportoviště. Cena za infrastrukturu vzrostla na 26,7 miliardy a 9,2 miliardy realů byl provozní rozpočet.
Rio de Janeiro hostilo olympijské hry loni v srpnu a paralympijské hry v září, v situaci, kdy se Brazílie ocitla v nejhorší ekonomické recesi od 30. let minulého století. Pořádání her provázely finanční a organizační problémy a organizátoři čelí kritice za špatné plánování budoucnosti olympijských sportovišť.

Státní zastupitelství ve své květnové zprávě označilo nově vybudovaná sportoviště za takzvané bílé slony, tedy stavby bez dalšího využití. V hlavním Olympijském parku se od loňska pořádaly jen nepříliš významné národní či pouze lokální akce.

Zastánci Her argumentují, že díky pořadatelství vzniklo v Riu 16 tisíc nových pracovních míst a díky sportovcům o téměř pět procent vzrostl počet zahraničních návštěvníků. Ti během roku 2016 utratili v Brazílii přibližně 145 miliard korun.

V plánu tři akce měsíčně

Šéf AGLO Paulo Marcio ve středu bez dalších podrobností uvedl, že počínaje červnem by se měly na olympijských sportovištích konat průměrně tři akce měsíčně, přičemž v březnu by mělo toto číslo stoupnout až na deset akcí.

"Starat se o olympijské dědictví není jednoduché. Londýnu to trvalo dva roky, než to zvládl, a ještě dnes se tam do olympijského odkazu dávají veřejné peníze. I když nenaplníme veškerá očekávání, bude úleva, když tu nebudeme mít žádné bílé slony," řekl Marcio.

vman, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme