Juniorští kanoisté z Charkova našli útočiště v Labe aréně v Račicích. Od českých sportovců dostali i lodě

Skupina devíti juniorských kanoistů spolu s trenérkou dorazila do Národního centra olympijských sportů v Račicích na Litoměřicku. Sportovci utíkali před válkou jen s minimem věcí, proto vedení Labe arény spolu s českými kanoisty uspořádali sbírku a nakoupili nezbytné potřeby. Pro mladé reprezentanty se podařilo najít i kanoe a kajaky.

Tento článek je více než rok starý.

Račice (Litoměřice) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina devíti juniorských kanoistů spolu s trenérkou dorazila do Národního centra olympijských sportů v Račicích na Litoměřicku

Skupina devíti juniorských kanoistů spolu s trenérkou dorazila do Národního centra olympijských sportů v Račicích na Litoměřicku | Foto: Lucie Heyzlová | Zdroj: Český rozhlas

Z ukrajinského Charkova odjížděla trenérka Olena Vlasova spolu se skupinou juniorských kanoistů ve spěchu – bez ničeho a za zády slyšeli jen bombardování.

Podobně popisuje situaci i ředitel Labe Areny v Račicích Michal Kurfirst. Právě tam totiž našli ukrajinští reprezentanti útočiště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Juniorští kanoisté z Charkova našli útočiště v Labe aréně v Račicích. Od českých sportovců dostali i lodě

„Oni se snažili rychle vzdálit z Ukrajiny, když to zrovna šlo. Přijeli v podstatě úplně bez ničeho – neměli ani základní věci jako spodní prádlo nebo zubní kartáček,“ popsal Kurfirst.

Vše jim obstarali až čeští kanoisté, kteří na potřebné věci pro ukrajinské kolegy vybrali mezi sebou i prostřednictvím sbírek. Sehnali také kanoe a kajaky, chybělo jim jen jediné pádlo.

„Když dorazilo poslední pádlo a ty stopky, tak jsme to předávali ukrajinské trenérce, která se rozplakala – bylo na ní vidět, že ani nedoufala, že by takhle rychle dostali to, co potřebují. Vyprávěla, jak byli schovaní ve sklepích a jak dlouho netrénovali, takže pro ně je to teď tady ráj,“ popisuje Michal Kurfirst.

To potvrzuje i Igor, jeden z devíti mladých reprezentantů, který přijel do Račic. Podle svých slov je rád, že může konečně trénovat.

V Česku je zatím jen malá část ukrajinských kanoistů. Další jsou podle trenérky Oleny Vlasové v Rumunsku, Slovensku, Itálii, Portugalsku, Polsku a Německu.

Kromě kanoistů má do Národního centra olympijských sportů namířeno také 15 ukrajinských veslařů.

Lucie Heyzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme