Van Aert ve finiši zdolal obhájce Alaphilippea a triumfoval na slavném závodu Milán–San Remo

Belgický cyklista Wout van Aert potvrdil skvělou formu vítězstvím v tradičním monumentu Milán–San Remo, jenž je s 305 kilometry nejdelším jednodenním závodem současnosti. Po více než sedmi hodinách za sebou trojnásobný mistr světa v cyklokrosu ve finiši udržel obhájce prvenství Francouze Juliana Alaphilippea.

Tento článek je více než rok starý.

San Remo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wout van Aert v cíli závodu Milán-San Remo

Wout van Aert v cíli závodu Milán-San Remo | Foto: AP/Marco Alpozzi | Zdroj: ČTK

Pětadvacetiletý jezdec stáje Jumbo-Visma Van Aert minulý víkend vyhrál Strade Bianche, první závod seriálu WorldTour po koronavirové pauze. Ve středu se vklínil na třetí místo mezi elitní spurtéry na podniku druhé kategorie Milán–Turín.

Groenewegen překročil úplně všechny hranice, říká cyklistický rozhodčí Janout o Jakobsenově pádu

Číst článek

V sobotu Van Aert dlouho nebyl vidět, ale v závěrečném stoupání na vrchol Poggio jako jediný zachytil Alaphilippův útok a oba cyklisté udrželi těsný náskok před hlavní skupinou až do cíle. Obhájce prvenství na konci úniku už příliš nespolupracoval a Van Aert potvrdil, že si přivezl do finiše více sil.

V čele hlavní skupiny přijel s dvousekundovou ztrátou Australan Michael Matthews, Slováku Petru Saganovi stupně vítězů těsně unikly. Zdeněk Štybar, který až do posledního stoupání pomáhal týmovému kolegovi Alaphilippeovi, dojel v hlavním poli za spurtéry na 19. místě. Roman Kreuziger skončil s téměř čtyřminutovou ztrátou v šesté desítce.

„V závěrečném sjezdu jsem do toho dal všechno. Měl jsem co dělat, abych se Alaphilippea udržel. Také spurt jel skvěle,“ řekl Van Aert, jenž stejně jako loni Alaphilippe ovládl v jednom roce Strade Bianche a MilánSan Remo. „Odstartovat druhou část sezony takhle je šílené,“ dodal.

Slavný monument se letos jel mimo obvyklé trasy. Starostové řady měst v okolí Savony na pobřeží Ligurského moře odmítli povolit konání akce na tamních silnicích. Důvodem je vrcholící prázdninová sezona v Itálii, navíc při pokračujícím boji s pandemií koronaviru.

Cyklistický jednorázový závod Milán-San Remo (WorldTour) - 305 km:

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 7:16:09, 2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) stejný čas, 3. Matthews (Austr./Sunweb), 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 5. Nizzolo (It./NTT), 6. Smith (N. Zél./Mitchelton-Scott), ...19. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) všichni -2, 54. Kreuziger (ČR/NTT) -3:44.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme