Ve Vratislavi startují Světové hry. Chceme je přiblížit olympijským, říká Martin Doktor

S několika šancemi na medaile odjeli nebo ještě odjedou čeští sportovci na jubilejní desáté Světové hry. Od čtvrtka do 30. července je bude hostit polská Vratislav. Stejně jako na olympijských hrách bude v dějišti Český dům. Nebude ovšem stát, ale kotvit na řece Odře.

Tento článek je více než rok starý.

Vratislav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Mazůch s Michaelou Gatěkovou vybojovali před čtyřmi lety v kolumbijském Cali na Světových hrách stříbrnou medaili v tanci.

Jakub Mazůch s Michaelou Gatěkovou vybojovali před čtyřmi lety v kolumbijském Cali na Světových hrách stříbrnou medaili v tanci. | Foto: Tomáš Houska/ČOV

„Kdybych měl představit Světové hry, řekl bych, že jedná o olympijské hry v neolympijských disciplínách,“ popsal Radiožurnálu koncept Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a teď i vedoucí výpravy ve Vratislavi. Českou republiku bude v Polsku reprezentovat 67 sportovců, výprava tedy bude zhruba dvojnásobná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko vypraví do dějiště her téměř 70 sportovců. Český dům nahradí Česká loď

Světové hry se, stejně jako ty olympijské, konají ve čtyřletých cyklech. Letos se uskuteční podesáté. Představí se na nich 3250 sportovců ze 111 zemí. Soutěžit se bude v 27 a často i ne zrovna nejznámějších sportech. Rozdáno bude 218 sad medailí. „Na programu jsou i olympijské disciplíny, ale v disciplínách, které na hrách nejsou. Třeba veslování na trenažerech,“ přirovnává Doktor.

Sportovci se ale budou také přetahovat lanem, hrát fistbal, zápolit ve vodním lyžování, horolezectví nebo ploché dráze. Česká republika má v historii 40 cenných kovů, z toho devět zlatých. Na posledních Světových hrách v kolumbijském Cali vybojovali reprezentanti dvě stříbra a bronz.

„Očekáváme boj o medaile ve florbale a inline hokeji. V individuálních sportech podvodní plavání, vodní lyžování nebo orientační běh,“ jmenuje Doktor medailové ambice. „Chceme Světové hry posunout blíže k tomu, jak vypadá zajištění olympijských her,“ dodává. Ve Vratislavi bude chybět Český dům, nahradí jej ale Česká loď, která bude sídlit na řece Odře.

Zahajovací ceremoniál her začíná ve Vratislavi ve čtvrtek v 19 hodin. Vystoupí při něm přes 400 účinkujících a očekává se návštěva 40 tisíc diváků, i proto, že vstupenka stojí dvě a půl euro.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme