Salač zajel v Brně druhý nejlepší kvalifikační výsledek v kariéře. Kornfeil i Abraham odstartují z 20. pozice

Český motocyklista Jakub Kornfeil loňské vítězství v kvalifikaci Moto3 v Brně nezopakoval a do nedělní Velké ceny České republiky odstartuje z dvacátého místa. Lépe se vedlo jeho týmovému kolegovi ze stáje Redox PrüstelGP Filipu Salačovi, který díky čtrnácté příčce zaznamenal druhý nejlepší výsledek v kariéře. V MotoGP bude Karel Abraham na startu dvacátý.

Brno (Aktualizováno: 15:19 3. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil během kvalifikace na Velké ceně Brna

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil během kvalifikace na Velké ceně Brna | Foto: Luboš Pavlíček | Zdroj: ČTK

Jediný český zástupce v královské kubatuře skončil stejně jako Kornfeil už v první části kvalifikace, ve které obsadil desáté místo se ztrátou téměř dvou sekund na postup do druhé části. Z prvního místa odstartuje pětinásobný mistr světa a lídr průběžného pořadí Marc Márquez ze Španělska, jenž vyhrál kvalifikaci o málo vídaných 2,5 sekundy a 58. pole position se dotáhl na australského rekordmana Micka Doohana.

Kornfeil pomýšlí v domácí Velké ceně na nejvyšší příčky, Abraham chce bodovat

Číst článek

„Body daleko nejsou. Věřím, že na ně mám a jdeme do toho naplno. Dnešní mokré časy dávají sice nějaký pohled, ale nejsou zase tak určující. V neděli se pravděpodobně pojede na suchém povrchu, pokud tedy vyjde předpověď počasí,“ řekl Abraham.

Kornfeil kvůli výsledkům z tréninků musel už do první části kvalifikace a na mokré trati se mu příliš nedařilo. Obsadil šesté místo a na čtvrtou příčku, která jako poslední zaručovala postup do druhé části, ztratil šestadvacetiletý jezdec sedm desetin sekundy.

„Dnešek se taky moc nevydařil, ale neztrácím optimismus. Starty mi v závodech jdou, ve třetí zatáčce mohu být desátý a pak se posouvat dál. Umístění na stupních vítězů jako cíl trvá dál,“ věří si šestadvacetiletý motocyklista.

Loni v Brně si Kornfeil dojel pro jedinou pole position v kariéře, nyní se na startu postaví na dvacáté místo. Nenavázal tak na kvalifikační výsledky z posledních dvou závodů, v nichž se vždy umístil v nejlepší desítce. Horší startovní pozici v sezoně měl jen v Katalánsku a ve Francii, kde byl na 22., respektive 21. místě.

O poznání lépe se vedlo sedmnáctiletému Salačovi, jenž po prvním kole v druhé části kvalifikace dokonce chvíli figuroval na pole position. Postupně se však startovním pořadím propadal, ale i tak zaznamenal druhý nejlepší výsledek v kariéře. Lepší umístění na startu si vyjel pouze před měsícem v Německu, kde byl třináctý.

„Svoje umístění považuju za super výsledek. Je to dobrá výchozí pozice pro boj o přední příčky. Rád bych dojel do desátého místa, nereálná není ani pětka, jen to chce trochu štěstí,“ řekl nejmladší z českého tria.

Počtvrté v kariéře do závodu Moto3 odstartuje z pole position Ital Tony Arbolino, který tak stylově oslavil dnešní devatenácté narozeniny. Třídu Moto2 suverénně ovládl Márquezův mladší bratr Álex, druhému Britovi Samu Lowesovi nadělil přes dvě sekundy.

Kvalifikace na Velkou cenu České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně:
Moto3: 1. Arbolino (It./Honda) 2:18,020, 2. McPhee (Brit./Honda) -0,400, 3. Antonelli (It./Honda) 0,802, ...14. Salač -2,706, 20. Kornfeil (oba ČR/KTM) nepostoupil do druhé části kvalifikace.
MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 2:02,753, 2. Miller (Austr./Ducati) -2,524, 3. Zarco (Fr./KTM) -2,598, ...20. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do druhé části kvalifikace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme