Světová špička, 380 tisíc diváků i tři mrtví. Před 70 lety se v Brně jel závod předchůdců formule 1

Přesně před sedmdesáti lety se na Masarykově okruhu v Brně jela Velká cena Československa. Závod se konal rok před vznikem šampionátu formule 1 a tehdy ho navštívilo zhruba 380 tisíc diváků.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Československu, potažmo ani v České republice se nikdy nejel závod formule 1. Grand Prix z roku 1949 k tomu ale měla úplně nejblíž.

„Sice to nebylo součástí uceleného šampionátu formule 1, který ještě neexistoval, takže ani nemohlo být, nicméně se jednalo o plnohodnotnou Grand Prix podle pravidel formule 1,“ vysvětlil motoristický expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 70 lety se v Brně jela Velká cena Československa, předchůdce formule 1. Více si poslechněte v reportáži Davida Prouzy

Tehdejšího závodu se účastnila světová špička. „Například Louis Chiron, který byl v Brně hodně populární z dřívějších závodů, dále pak Giuseppe Farina, první mistr světa formule 1, nebo princ Bira, což byl siamský princ, člen královské rodiny, který byl hodně aktivní v závodech, později se účastnil i samotného šampionátu vozů formule 1,“ popsal Knoll.

Československou GP tehdy vyhrál Peter Whitehead s vozem Ferrari, nejlepším tuzemským pilotem byl devátý Bruno Sojka s Tatra Planem.

Závod ale také tři lidé nepřežili. „Závodění ve 40. letech bylo hodně nebezpečné a v Brně se to bohužel potvrdilo. Nejprve se zabil v tréninku český pilot Václav Uher, který závodil s Maserati, a samotný závod nepřežili dva diváci poté, co Giuseppe Farina po kolizi vyjel mimo trať,“ dodal Knoll.

Masarykův okruh v Brně oslavil v červenci třicátiny. Nahradil starou přírodní závodní trať

Číst článek

Tehdejší Masarykův okruh byl velmi nebezpečný a zdaleka nevypadal tak jako dnes. „Byla to součást silnice pro běžný provoz, takže z toho důvodu tam nebyly žádné bezpečnostní únikové zóny, nebyly tam ani pořádné bariéry,“ popsal Knoll.

Na současném okruhu v Brně se už od roku 1965 koná světový šampionát silničních motocyklů. Závod formule 1 se tu ale jen tak neobjeví. „Z praktického hlediska by to bylo asi reálné. Pokud se zde může jezdit MotoGP, tak formule 1 už nejsou až tak vzdálené, i když ten okruh by musel doznat určitých změn. Ale hlavní překážkou je určitě ekonomická stránka, protože poplatek za velkou cenu formule 1 je v některých případech třeba desetkrát vyšší než u závodů MotoGP. A pokud má Brno problémy sehnat peníze na MotoGP, tak v případě formule 1 by to bylo třeba ještě desetkrát náročnější,“ vysvětlil Jakub Knoll.

Velké ceny České republiky formule 1 se tak v dohledné době fanoušci nejspíš nedočkají.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme