Pro sedmé pole position v sezoně si ve Francii dojel Leclerc, z druhého místa vyrazí Verstappen

Monacký pilot Charles Leclerc z Ferrari vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Francie formule 1 a získal sedmou pole position v sezoně. Čtyřiadvacetiletý jezdec porazil i díky pomoci svého týmového kolegy Španěla Carlose Sainze rivala Nizozemce Maxe Verstappena z Red Bullu a bude moci v nedělním závodě snížit jeho náskok 38 bodů v čele mistrovství světa. Třetí byl na trati v Le Castellet druhý pilot Red Bullu Mexičan Sergio Pérez.

Le Castellet (Francie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charles Leclerc.

Charles Leclerc. | Foto: ERIC GAILLARD | Zdroj: Reuters

Vítěz posledního závodu v Rakousku Leclerc zajel v závěrečné části kvalifikace o 304 tisícin sekundy rychlejší čas než Verstappen a získal 16. pole position v kariéře. K tomu mu výrazně pomohl i Sainz, jenž jel při měřených kolech před ním, rozrážel mu vzduch a Monačan mohl využít tzv. slipstream. Španělský jezdec nasadil o víkendu řadu nových komponentů v motoru a kvůli penalizaci měl již před kvalifikací jistý start z chvostu pole.

Ecclestone byl v Anglii obviněn z daňových úniků, bývalému šéfovi formule 1 hrozí až deset let vězení

Číst článek

Leclerc může v závodě zaútočit na šesté vítězství v kariéře a první ve Francii. Dosud zde byl nejlépe před třemi lety třetí. Ferrari může triumfovat potřetí za sebou, což se mu naposledy podařilo před třemi lety.

Úřadující mistr světa a aktuální lídr průběžného pořadí Verstappen nenavázal na vítězství z třetího tréninku. Ve Francii obhajuje prvenství. Ze třetí příčky dostane na startu Leclerca pod tlak také Pérez.

Čtvrtý skončil sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu, který v neděli oslaví jubilejní 300. start ve formuli 1. Britský jezdec ztratil na Leclerca přes osm desetin sekundy.

Vedle Sainze odstartuje kvůli výměně komponentů z poslední řady také Dán Kevin Magnussen z Haasu. Jeho týmový kolega Němec Mick Schumacher doplatil v první části kvalifikace na smazaný čas a do druhé části se nedostal.

Velká cena Francie odstartuje v neděli v 15.00.

Kvalifikace na Velkou cenu Francie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Le Castellet:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:30,872, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,304, 3. Pérez (Mex./Red Bull) -0,463, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,893, 5. Norris (Brit./McLaren) -1,160, 6. Russell (Brit./Mercedes) -1,259, 7. Alonso (Šp./Alpine) -1,680, 8. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1,908, 9. Sainz (Šp./Ferrari), 10. Magnussen (Dán./Haas) oba bez času.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme