Verstappen odstartuje do domácího závodu z prvního místa, kvalifikaci vyhrál před druhým Hamiltonem

Kvalifikaci na Velkou cenu Nizozemska formule 1 vyhrál domácí pilot Max Verstappen z Red Bullu. Do první řady se s ním v neděli na okruhu v Zandvoortu postaví obhájce titulu a lídr průběžného pořadí Lewis Hamilton, třetí skončil jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas.

Zandvoort (Nizozemsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen.

Max Verstappen. | Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW | Zdroj: Reuters

Verstappen potvrdil formu a z prvního místa odstartuje do šestého z posledních sedmi závodů. Před bouřlivou kulisou 70 tisíc diváků si pole position zajistil časem 1:08,885 a v čele startovního pole bude při domácí Grand Prix, která se do kalendáře vrátila po 36 letech, stát jako první Nizozemec v historii.

Zkrácenou Velkou cenu Belgie vyhrál Verstappen, dostane ale jen polovinu bodů

Číst článek

Sedminásobný mistr světa Hamilton na druhém místě ztratil pouhých 38 tisícin. Britský pilot, který vede šampionát o tři body před Verstappenem a ziskem osmého titulu se letos může osamostatnit před Michaelem Schumacherem v historickém pořadí, bude v neděli usilovat o 100. vítězství v kariéře.

Na třetí příčku se na startu postaví Bottas, jenž zaostal o více než tři desetiny. Přesila mercedesů v čele pro Verstappena znamená komplikaci i proto, že druhý jezdec Red Bullu Sergio Pérez nečekaně vypadl už v první části kvalifikace a na roštu mu bude patřit šestnácté místo.

Čtvrtou příčkou překvapil Pierre Gasly z Alpha Tauri a do nejlepší desítky se dokázal prosadit také sedmý Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo. Jeho týmový kolega Robert Kubica, jenž na poslední chvíli nahradil koronavirem nakaženého Kimiho Räikkönena, obsadil ve své první kvalifikaci po dvou letech 18. pozici.

Kvalifikace na Velkou cenu Nizozemska, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:08,885, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,038, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,337, 4. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -0,593, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,642, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -0,652, 7. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) -0,705, 8. Ocon (Fr./Alpine) -1,048, 9. Alonso (Šp./Alpine) -1,071, 10. Ricciardo (Austr./McLaren) -1,281.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme