Velká Pardubická poprvé bez diváků. ‚Hlavní je, že zůstal původní termín,‘ těší legendárního Váňu

Poprvé v historii se na Velkou pardubickou nedostanou fanoušci. Slavný překážkový dostih, jehož kořeny sahají do druhé poloviny 19. století, tak bude mít v neděli výjimečnou kulisu. A ta by mohla nakonec ovlivnit i výsledky samotného závodu.

Tento článek je více než rok starý.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Faltejsek a Charme Look

Jan Faltejsek a Charme Look | Foto: Strogoff Pragensis

Kvůli koronavirovým opatřením bude v neděli na 130. ročníku Velké pardubické lidí jen tolik, kolik je nutné pro organizaci akce. A nezvyklý klid můžou vnímat i koně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už v neděli se uskuteční další Velká pardubická, tentokrát bez diváků. Více v příspěvku Jakuba Marka

„Pravdou je, že třeba Železník doma ve třinácti letech vypadal, že sotva jde, ale když přišel do Pardubic, tak zvedl uši, ocas a bylo z něj hříbě. Určitě to bylo díky té atmosféře, lidé hučeli,“ vzpomínal pro Radiožurnál Josef Váňa na koňského rekordmana Velké pardubické. Společně vyhráli před víc než dvaceti tisíci fanoušky hned čtyřikrát.

„Budeme mít víc klidu, ale to je tak jediné. Zase když lidi zatleskají nebo zafandí, tak člověka to vymotivuje k lepšímu výkonu,“ podotkla Veronika Škvařilová-Řezáčová.

První žena ve Velké pardubické po šesti letech v neděli nasedne na jasného outsidera, desetiletého valacha All Scatera. Mezi favority naopak patří koně od trenérského i jezdeckého rekordmana slavného dostihu Josefa Váni.

Zemřela klisna Sixteen. ‚Bílá královna‘ byla dvojnásobnou šampionkou Velké pardubické

Číst článek

„Hlavní je, že se Velká pardubická běží v tradičním termínu. Protože my ty koně trénujeme na druhou neděli v říjnu. Tenhle kůň už je třeba chlupatý,“ ukázal Váňa na jednoho z koní ve stájích na Karlovarsku, který už má zimní srst a za dva týdny by mohla výkonnost anglického plnokrevníka výrazně klesnout.

„Všichni už začínají přezimovávat, za čtrnáct dní už bychom museli stříhat. Jsem rád, že se podařilo termín schválit. Snad to koně jednou bez lidí vydrží,“ dodal Váňa.

Velká pardubická sice bude v neděli bez diváků na tribunách, ale Radiožurnál nabídne od 16.40 přímý přenos celého dostihu.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme