Žokej Jan Faltejsek vyhrál popáté Velkou pardubickou, letos na koni Tzigane du Berlais

Sedmiletý hnědák Tzigane Du Berlais vyhrál 128. ročník Velké pardubické. Žokej Jan Faltejsek tak slaví pátý triumf ve slavném překážkovém dostihu, čímž se po Josefu Váňovi starším stal druhým nejúspěšnějším jezdem v historii závodu. Třikrát za sebou triumfoval s klisnou Orphee des Blins, předloni dovedl na prvním místě do cíle valacha Charme Look.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Faltejsek v sedle koně Tzigane du Berlais

Jan Faltejsek v sedle koně Tzigane du Berlais | Zdroj: ČTK

O prvenství bojovalo v cílové rovině ještě šest koní, ale vnějškem útočící Tzigane Du Berlais nakonec zvítězil jistě o tři délky. Za zástupcem stáje Dr. Charvát doběhli na dalších místech Hegnus, Stretton, Zarif a pátý byl obhájce loňského triumfu No Time To Lose v sedle s Josefem Váňou mladším. Vítěz z roku 2015 Ribelino byl jedenáctý, poslední z koní, kteří dostih dokončili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Radiožurnálu Jakub Marek komentuje závěr 128. ročníku Velké pardubické

Vítězný Jan Faltejsek dosáhl v pětatřiceti letech již pátého vítězství ve Velké pardubické a v rozhovoru po závodě řekl České televizi, že je to hlavně zásluhou majitelů, kteří mu dávají výborné koně.

„Vyhrávám tady, protože dostávám dobré koně, a tohle je hodně dobrý kůň. Věřil jsem, že je to správná volba. Trochu jsem měl strach z půdy, ale on pak dobře zasprintoval,“ pochválil vítězného hnědáka.

Taxis podle Faltejska zvládl Tzigane du Berlais výborně a poradil si, ačkoliv jde o dost těžkopádně ovladatelného koně. Vítězný žokej rovněž prohlásil, že osmé vítězství Josefa Váni staršího je pro něj nedosažitelnou metou. 

Trenér vítězného valacha s francouzským rodokmenem Pavel Tůma byl z vítězství nadšen: „Co k tomu říct, Faltejsek je bůh! Faltejsek to vyhrál, není se o čem bavit. Moje zásluha to není. Majitel koupil koně a Honza ho zajel,“ prohlásil Tůma.

Váňových osm triumfů je nechytatelná meta, myslí si čerstvě pětinásobný šampion Velké pardubické Faltejsek

Číst článek

V cíli druhý Marek Stromský bere další druhé místo sportovně a tentokrát si ho podle svých slov užívá. Zároveň má stále důvod pokračovat v kariéře, jelikož jeho životní cíl zůstává nenaplněn, nejslavnější dostihový závod totiž opět nevyhrál. V minulosti dvakrát projel cílem Velké pardubické jako první, ale posléze byl vždy diskvalifikován.

Hlavního favorita No Time To Lose nemohl jet po zlomenině ruky loňský vítěz Jan Kratochvíl a náhradník Váňa na svého otce a osminásobného vítěze Pardubické Josefa Váňu staršího ani letos nenavázal. Počtvrté v kariéře dojel Váňa mladší pátý. „Někdo by za to byl asi vděčný. Být pátý je krásné, ale už by třeba bylo na čase se posunout. Ale asi mi to není souzené,“ řekl Váňa.

Ani letošní Velká pardubická se pravděpodobně neobejde bez obětí na životech závodních koní. Vypadá to, že pro Vicodyho byl nepodařený skok na legendárním Velkém Taxisově příkopu tím posledním v životě. Po slavné překážce startovní pole prořídlo hned o čtyři koně.

Překážkový dostih Velká pardubická steeplechase:
1. Tzigane Du Berlais (ž. Faltejsek, tr. Tůma, stáj Dr. Charvát),
2. Hegnus (ž. Stromský),
3. Stretton (ž. Garner),
4. Zarif (ž. Romano),
5. No Time To Lose (ž. Váňa ml.),
6. Ange Guardian (ž. Kousek).

Žokej Jan Faltejsek

Faltejsek se pátým vítězstvím v nejslavnějším českém dostihu osamostatnil na druhém místě historického pořadí, více titulů z Velké pardubické má jen osminásobný vítěz Josef Váňa. V roce 2012 nastoupil s Orphee des Blins do závodu jako velký outsider s kurzem 55:1 a dostih tehdy jasně vyhrál.

Faltejsek pak s neplnokrevnou hnědou klisnou francouzského chovu triumfoval v Pardubicích i v letech 2013 a 2014. Na podzim před čtyřmi lety ale odešla na odpočinek a v říjnu 2015 Faltejsek skončil s Universe of Gracie čtvrtý.

O rok později získal v sedle Charme Looka čtvrté vítězství a vyrovnal tak bilanci Václava Chaloupky (vítěz 1969, 1971, 1972 a 1977) a Petera Gehma (2001, 2002, 2003 a 2004). Loni patřil Faltejsek k velkým favoritům, kvůli problémům se zády ale nakonec nestartoval.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme