Dotace pro Velkou pardubickou nesmí jít na odměny pro vítěze. Vláda akci podpoří pěti miliony

Město Pardubice čeká, až ministerstvo zemědělství vypíše dotační program, z kterého samospráva podpoří místní dostihy. Velká pardubická loni přišla po 25 letech spolupráce o hlavního sponzora a nového dosud nemá. Dotace pět milionů korun od ministerstva ale nepůjde přímo na odměny vítězů světoznámého dostihu. Řekl to náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká pardubická stále nemá hlavního sponzora (ilustrační snímek)

Velká pardubická stále nemá hlavního sponzora (ilustrační snímek) | Zdroj: Profimedia

Vláda rozhodla o pětimilionové podpoře dostihů v červnu. Poskytne ji městu a nedostane ji přímo pořadatel, kterým je Dostihový spolek. Městská rada v pondělí schválila, že se Pardubice o dotaci přihlásí. Podmínkou také je, že si Pardubice zřídí účet jen pro účely poskytnutí dotace.

Uvěřím, až uvidím peníze na účtu, říká k možné podpoře pardubických dostihů státem náměstek Kvaš

Číst článek

„Teprve se domlouvají podmínky, za jakých lze dotaci čerpat. Minulý týden nám na ministerstvu bylo řečeno, že na prize money (odměny za umístění) dotace jít nemůže,“ řekl Kvaš.

Pardubice nejspíš budou moci zaplatit z dotace některé faktury za pořádání dostihů. Dostihový spolek, jehož hlavním akcionářem je město, bude mít díky proplaceným fakturám víc volných peněz na odměny pro žokeje a stáje. „Musí se to perfektně připravit po stránce právní, legislativní, ekonomické. Bude kolem toho ještě hodně práce,“ řekl Kvaš.

Dostihový spolek vyplatí účastníkům dostihů v sezoně až 17 milionů korun, z toho za Velkou pardubickou kolem pěti milionů korun. Se spolkem loni ukončila spolupráci Česká pojišťovna, která byla v názvu závodu Velké pardubické 25 let. Do 129. sezony spolek nového sponzora nenašel.

Nový sponzor pro závodiště

„My jsme se to dozvěděli na konci loňského října, tedy v době, kdy už firmy mají reklamní plány na příští rok hotové. Sehnat někoho dalšího, když už jsou všichni rozhodnutí, bylo nemožné,“ řekl Kvaš.

Pořadatelé Velké pardubické počítají s 5 miliony na výhry, o sponzoringu jednají s majitelem Loko Transu

Číst článek

V případě Velké pardubické se rozhodl pomoci stát, peníze na říjnový dostih dají i Pardubice. Tento týden se staly titulárním partnerem závodiště, které hlavního sponzora v názvu nemá od začátku letošního roku. Odteď ponese jméno Pardubické závodiště.

Pojmenování se nezměnilo poprvé. V roce 2013 se závodiště přejmenovalo na Synthesia Park, ještě týž rok změnilo název znovu na Agrofert Park. Spolupráce byla smluvně doložená do roku 2017, reklamní plnění pak smluvní strany prodloužily do konce roku 2018 a pak už ne.

„Určitá část jiných sponzorů měla určitě název Agrofert Park spojený s ostatními firmami pana premiéra, ne každý nesl libě tento název. Neutrální název Pardubické závodiště určitě nikomu vadit nemůže,“ řekl Kvaš.

Město dá za titulární partnerství za letošní polovinu roku 250 000 korun bez DPH, příští rok podle Kvaše dvakrát tolik. Sponzorské spolupráci se ale město bránit nebude. „Kdyby v budoucnu přišel silný partner a měl pocit, že chce název dostihu a název závodiště spojit dohromady, dá se o tom hovořit,“ řekl Kvaš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme