Smrt na taxisu bude mít dohru. Pořadatelé Velké pardubické sestaví kvůli bezpečnosti tým expertů

Pořadatelé Velké pardubické ve středu oficiálně potvrdili úmysl sestavit expertní skupinu, která bude mít za úkol analyzovat bezpečnost dostihů na pardubickém závodišti. V souvislosti s tragickým pádem koně Sottoventa v průběhu letošního ročníku o tom už dřív v rozhovoru pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál mluvil ředitel pořádajícího Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kůň Hegnus

Letošní Velkou Pardubickou vyhrál kůň Hegnus | Zdroj: Profimedia

„Pro nás jako pro pořadatele je to opět otázka k zamyšlení. Budeme celou situaci analyzovat – nejen letošní ročník, ale rád bych se podíval třeba osm let zpátky, abychom viděli, jakým způsobem se dostihový sport vyvíjí,“ řekl mimo jiné Müller v rozhovoru.

Další fatální pád na taxisu. ‚Převážně chyba koně, ale bezpečností se musíme zabývat,‘ říká Müller

Číst článek

Teď na jeho slova došlo. Dostihový spolek sestaví během zimy skupinu odborníků, která se bude zabývat i obávaným Taxisovým příkopem, který letos stál život koně Sottoventa.

„Úkolem této skupiny složené z odborníků včetně specialistů na welfare (životní podmínky, pozn. red.) koní bude provedení odborné analýzy popisující průběh jednotlivých dostihů s ohledem na jejich vývoj v poslední dekádě,“ stojí v prohlášení.

Výsledkem těchto jednání by měl být návrh respektující organizační a technické potřeby nutné k zajištění maximální bezpečnosti jezdců a koní.“

Poslední zásadní úprava Taxisova příkopu proběhla před závodem v roce 1993. Tehdy došlo k částečnému zasypání příkopu a úpravě doskokové hrany.

„Je zcela zřejmé, že na základě těchto úprav statisticky klesl počet fatálních zranění a provedené úpravy měly pozitivní dopad. Prioritou Dostihového spolku, a. s., je zajištění maximálně bezpečných a korektních podmínek pro dostihový provoz na pardubickém závodišti,“ uvedli pořadatelé.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme