Velkou cenu Číny vyhrál Ricciardo. Verstappen připravil Vettela o stupně vítězů

Vítězem Velké ceny Číny F1 se stal Australan Daniel Ricciardo. Australan o 8 sekund porazil Finy Valtteriho Bottase a Kimiho Räikkönena. Závod ovlivnil i střet Sebastiana Vettela a Maxe Verstappena.

Tento článek je více než rok starý.

Šanghaj/Čína Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Ricciardo vyhrál Velkou cenu Číny

Daniel Ricciardo vyhrál Velkou cenu Číny | Foto: Aly Song | Zdroj: agentura Reuters

Vedoucí jezdec průběžného pořadí a vítěz kvalifikace Sebastian Vettel z Ferrari dojel až osmý poté, co do něj v souboji o třetí místo dvanáct kol před koncem narazil Max Verstappen. Čtyřnásobný mistr světa Vettel už následně ztrátu nedokázal smazat a přišel o možnost vyhrát i třetí závod nové sezony.

'Nevidím na to, co se děje vzadu.' Räikkönen v Bahrajnu při zastávce v boxech zranil mechanika

Číst článek

Pilot Red Bullu Verstappen dostal za manévr desetisekundovou penalizaci, což pro něj v konečném pořadí znamenalo propad ze čtvrtého místa na páté. Před něj se tak dostal úřadující mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu.

Ricciardo si pro nečekané vítězství dojel především díky dobře načasované zastávce v boxech v 32. kole, kdy na trať vyjel safety car po kolizi dvou vozů Toro Rosso. Do té doby závod příliš dramatickou podívanou nenabídl, ale po restartu začali oba piloti Red Bullu díky novým gumám útočit a posouvat se vpřed.

Dobře jel především Ricciardo, který se nejprve dostal před Räikkönena a k dalšímu posunu mu pomohl neúspěšný Verstappenův atak na Hamiltona. Po něm nizozemský pilot vyjel z trati a propadl se pořadím. Ve 42. kole už byl Ricciardo druhý před Vettelem.

Zatímco pro německého jezdce chvíli nato po kolizi s Verstappenem závod prakticky skončil, Ricciardo pokračoval v útočení a v 45. kole nedal šanci vedoucímu Bottasovi. Australský pilot tak prožil víkend jako na houpačce, protože v sobotu ho kvůli porouchanému motoru dělily pouhé dvě minuty od zmeškání startu kvalifikace.

Vettel navzdory nepovedenému závodu vede průběžné pořadí šampionátu se ziskem 54 bodů. Čtyřnásobný mistr světa Hamilton je druhý s 45 body, třetí Bottas má na kontě 40 bodů. Další závod je na programu za dva týdny v Ázerbájdžánu.

Velká cena Číny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji:
1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:35:36,380, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -8,894, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -9,637, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -16,985, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -20,436, 6. Hülkenberg (Něm./Renault) -21,052, 7. Alonso (Šp./McLaren) -30,639, 8. Vettel (Něm./Ferrari) -35,286, 9. Sainz (Šp./Renault) -35,763, 10. Magnussen (Dán./Haas) -39,594.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 21 závodů): 1. Vettel 54, 2. Hamilton 45, 3. Bottas 40, 4. Ricciardo 37, 5. Räikkönen 30, 6. Alonso 22.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 85, 2. Ferrari 84, 3. Red Bull 55, 4. McLaren 28, 5. Renault 25, 6. Toro Rosso 12, 7. Haas 11, 8. Sauber 2, 9. Force India 1.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme