Pocta českému sportu před olympiádou. V Tokiu věnovali výstavu legendární Věře Čáslavské

V Českém centru v Tokiu začíná výstava věnovaná Věře Čáslavské. Slavná česká sportovkyně a několikanásobná olympijská medailistka měla s Japonskem a Japonci velmi blízké vztahy. A v zemi vycházejícího slunce ji pamatují a obdivují dodnes.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Čáslavská

Věra Čáslavská | Zdroj: Profimedia

Výstava ukazuje Věru Čáslavskou nejen ve sportovním kontextu, ale zaměřuje se i na politiku. Lidé se například dozví, jak sportovkyně protestovala proti invazi vojsk Varšavské smlouvy, nebo jak kvůli politické situaci mohla vykonávat jen roli trenérky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Japonsku otevřeli výstavu věnovanou Věře Čáslavské. Více v příspěvku Marie Machytkové

Kromě toho si mohou návštěvníci prohlédnout dobové fotografie, medaile, ale i kimono, které dostala jako dar od císařské rodiny.

Svoji první zlatou olympijskou medaili vybojovala rodačka z Prahy právě v Tokiu a od té doby uplynulo už 55 let. Přesto, si Japonci Čáslavskou dodnes pamatují.

Z mladších generací jsou to spíše sportovní fanoušci nebo studenti bohemistiky, pro starší je ale Věra Čáslavská stále sportovní hvězdou. Často například zmiňují, že si právě díky ní Česko zamilovali.

Padesát let od letních olympijských her v Mexiku. ‚Byl to velký závod nervů‘, vzpomínala Čáslavská

Číst článek

České centrum v Tokiu se před blížící letní olympiádou snaží prezentovat český sport a tato výstava má symbolicky završit letošní předolympijský přípravný rok.

Výstava ale také připomíná roli Věry Čáslavské během sametové revoluce jejíž třicáté výročí připadá na letošní rok.

Čáslavská byla sedminásobnou vítězkou olympiády a čtyřikrát zvítězila i na mistrovství světa. V Japonsku se představila poprvé v roce 1964, když na olympiádě v Tokiu nenašla konkurenci a slavila zlatou medaili.

V roce 2010 jí byl v Japonsku udělen Řád vycházejícího slunce, nejvyšší státní ocenění za mimořádný přínos na poli mezinárodních vztahů a propagace japonské kultury.

Marie Machytková, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme