Zemřela olympijská vítězka z Londýna 1948 Věra Růžičková. Bývalé gymnastce bylo 90 let

Po kratší nemoci zemřela olympijská vítězka v gymnastice z Londýna 1948 Věra Růžičková. Zlaté medailistce ze soutěže družstev bylo 90 let. O jejím úmrtí informovala rodina.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Růžičková slaví 90. narozeniny

Věra Růžičková slaví 90. narozeniny | Foto: Martin Sekanina/CNC | Zdroj: Profimedia

Růžičková byla v Londýně v 19 letech nejmladší členkou týmu. Na olympiádu cestovala jako náhradnice, její osud však změnila tragédie o tři roky starší Elišky Misákové, u které cestou do Londýna propuklo onemocnění obrnou. Místo ní pak v základní sestavě zaskočila právě Růžičková.

Gymnastka Věra Růžičková stále živě vzpomíná na 'smutnou' olympiádu v Londýně

Číst článek

„Eliščino neštěstí změnilo můj sportovní osud. Byla jsem připravena po intenzivním tréninku dobře, hlavně jsem nechtěla nic pokazit. A současně jsem měla motivaci dokázat, že mi místo v sestavě patří,“ vzpomínala letos Růžičková, jež v Londýně v tehdy neoficiální klasifikaci jednotlivkyň skončila šestá.

Na zlato gymnastek ale padla pachuť smutku, neboť deset hodin po skončení soutěže Misáková zemřela. Radost i bolest z olympiády si Růžičková oživila v roce 2012, kdy se po 64 letech do olympijského Londýna vrátila jako divačka.

Růžičková byla všestrannou sportovkyní, vedle gymnastiky se věnovala plavání, skokům do vody a po druhé světové válce hrála i první basketbalovou ligu v SK Židenice.

Po roce 1989 se podílela na obnově sokolského hnutí. Stála také u založení Českého klubu olympioniků a byla první předsedkyní jeho jihomoravské organizace. Růžičková se věnovala i výchově mladých sportovců, které vždy vedla k respektování zásad fair play. V roce 2016 byla oceněna Medailí Za zásluhy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme