Povzbudil nás loňský evropský šampionát, říká o račickém veslařském MS předseda svazu Macháček

Po dlouhých 29 letech Česká republika přivítá ty nejlepší veslaře světa. Račice budou v roce 2022 hostit mistrovství světa ve veslování, které se tu naposledy konalo v roce 1993. Český veslařský svaz se pro kandidaturu rozhodl po loňském vydařeném evropském šampionátu, který hostila také račická Labe aréna.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Netradiční posádka veslařské osmy. Zprava: Ondřej Synek, Carlo Mornati, Robbie Manson, Dušan Macháček, Jean-Christophe Rolland, Eduardo Palomo, Tricia Smithová a Jiří Kejval.

Netradiční posádka veslařské osmy v listopadu 2017 v Praze. Zprava: Ondřej Synek, Carlo Mornati, Robbie Manson, Dušan Macháček, Jean-Christophe Rolland, Eduardo Palomo, Tricia Smithová a Jiří Kejval | Foto: Markéta Navrátilová | Zdroj: ČOV

Loňské povedené veslařské mistrovství Evropy, kde získal zlatou medaili Ondřej Synek, přimělo český veslařský svaz, aby se o pořádání světového šampionátu ucházel, potvrzuje šéf svazu Dušan Macháček.

„My jsme byli povzbuzení obrovským organizačním i sportovním úspěchem. Všechno se podařilo, včetně počasí,“ říká Macháček.

Loňské mistrovství Evropy v Račicích bylo sice prakticky po všech stránkách vydařené, pro svaz ale skončilo dluhem. Kvůli takzvané dotační kauze, která hýbala celým českým sportem, dostali veslaři od státu míň peněz, než měli, a po šampionátu tak byli zhruba osm a půl milionu korun v mínusu. Podobných starostí se ale Dušan Macháček v případě světového šampionátu nebojí. Žádost o dotaci na uspořádání mistrovství světa totiž vláda odsouhlasila už v lednu.

Česko bude v roce 2022 hostit veslařské mistrovství světa, konat se bude v Račicích

Číst článek

„Loňský rok byl opravdu dramatický. Tímto poučeni jsme začali z jiného konce. I po dohodě s Mezinárodní veslařskou federací, která požaduje přímo státní garanci, jsme celou kandidaturu začali od financí, tedy od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které tyto garance poskytuje,“ vysvětluje Macháček.

Veslařský svaz dostane od státu na pořádání šampionátu 45 milionů korun a dalších 10 milionů na vybudování nových startovních bloků. Z toho, že by část peněz podobně jako vloni svaz nakonec nedostal, jeho předseda obavy nemá.

„Vláda svým usnesením garantuje, že nám v průběhu nějakého splátkového kalendáře bude vyplácet tu sumu, kterou nám přisoudila. Je to z našeho pohledu nejvyšší možná garance, kterou může organizátor takové mezinárodní sportovní soutěže v České republice obdržet,“ uzavírá šéf Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Nejlepší veslaře světa přivítají Račice na přelomu září a října 2022. Rok předtím připravenost areálu prověří mistrovství světa veslařů do 23 let. Do té doby musí v Račicích kromě nových startovních bloků fungovat i průplav mezi hlavní dráhou a vratným kanálem.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme