Chci po nich, aby si nadávaly. Mělo by to pomoc jejich psychice, řekl trenér ženského dvojskifu

Ženský dvojskif patří mezi nadějné posádky českého veslování na mistrovství světa v Ottensheimu. Přinejmenším pokud jde o šanci vybojovat účastnické místo pro olympijský závod v Tokiu. Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou skončily v úvodní jízdě druhé, přímo do semifinále šampionátu ale postoupily jen vítězky. A tak mají Češky úterý na přípravu před další důležitou jízdou.

Ottensheim Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová ve finále B světového šampionátu

Lenka Antošová (vlevo) s Kristýnou Fleissnerovou na dvojskifu | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková | Zdroj: ASC Dukla

„Půjdeme se svést, dáme nějakou regeneraci a nebudeme se tím zbytečně stresovat,“ popsala Radiožurnálu Lenka Antošová, když seděla kvůli regeneraci se svojí parťačkou Kristýnou Fleissnerovou v bázenku se studenou vodou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veslařka Lenka Antošová se zbavila přehnaného stresu z velkých závodů, až když se jí začalo dělat z nervozity špatně. Více si poslechněte v reportáži Mirko Vasiće

Ve středu odpoledne totiž musí být stoprocentně připravené na opravnou jízdu. A poznámka o tom, že se nebudou zbytečně stresovat, je na místě. Lenka Antošová totiž musela v minulosti s nervozitou bojovat. „Měla jsem takový zlomový okamžik, že jsem byla tak nervózní, až mi bylo tak zle, že se mi chtělo zvracet. To jsem si uvědomila, že není úplně dobře,“ popsala Antošová.

„Když závodila ještě se svojí sestrou, tak byla hodně mladičká. Bylo na ní vidět, že je vystresovaná. Bylo to vidět i na startu. Teď je vidět, že nějak tak ví, na čem závisí ten výkon a že nervozita může jen uškodit, že je to taková ta zdravá nervozita, ale už to není strach,“ vysvětlil trenér ženského dvojskifu Josef Lukš, který v přípravě Lenky Antošové a Kristýny Fleissnerové využívá i spolupráci s psycholožkou a mentálním koučem.

‚Přijeli jsme ve velké formě.‘ Po roce plném zdravotních problémů startuje Vraštil na veslařském MS

Číst článek

„Takže ví, že hlava je klíčová. To, co z nich dostane ten výkon, je nejenom to tělo, ale i hlava,“ dodal Lukš. A ještě nejméně o jednu věc se v tomhle směru snaží: „Pořád je nutím, aby spolu víc komunikovali, aby spolu mluvili. Všichni, kdo s nimi na toto téma hovořili, tak řekli, že je to klíčové, že to je nutné, takže jim to připomínám. Dokonce po nich třeba chci, aby si nadávaly, aby byla vidět snaha od jedné nebo druhé. Ony říkají, že si nadávat nebudou, že to zvládnou v tichosti.“

Aktuální rozpoložení veslařek z reprezentačního dvojskifu jejich trenér - na první dobrou - úplně nepozná. „Poznám to, až když začnou veslovat. Kristýna to řekne, ale Léňa je ukázkový introvert. Z té něco dostat, to je jako dolování, ta prostě nic neříká,“ dodal Lukš.

Pokud ale Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou zvládnou postoupit do semifinále a potom se dostat mezi jedenáct nejlepších na šampionátu, určitě nebudou mlčet. Slavily by totiž postup na olympijské hry v Tokiu.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme