VIDEO: Chris Froome po skvělém úniku vyhrál královskou 19. etapu a dostal se do čela Gira d'Italia

Britský cyklista Chris Froome vyhrál díky famóznímu sólovému úniku královskou 19. etapu Gira d'Italia a ujal se vedení v průběžném pořadí. Čtyřnásobný vítěz Tour de France Froome, kterému dosud patřilo průběžné čtvrté místo, nastoupil 80 kilometrů před cílem a postupně smazal ztrátu na všechny rivaly v celkovém hodnocení.

Tento článek je více než rok starý.

Bardonecchia/Itálie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhý Nizozemec Tom Dumoulin na něj po dnešku ztrácí 40 sekund. Nejlepší z trojice Čechů dojel na 38. místě Jan Hirt s více než půlhodinovým mankem na vítěze. Ve čtvrté desítce je Hirt i průběžně.

„Myslím, že jsem ještě nikdy nejel 80 kilometrů sám v úniku. Tým mi připravil skvělou pozici. Nejdřív bylo potřeba zbavit se Yatese a potom ujet Dumoulinovi. Nechtěl jsem nechat snahu o posun ze čtvrtého místa na první až na závěrečné stoupání. Colle delle Finestre k tomu bylo ideální místo, štěrková silnice mi připomínala Afriku,“ líčil v cíli rodák z Nairobi a lídr týmu Sky Froome.

Dumoulin přijel po 184 náročných kilometrech do cíle na chvostu čtyřčlenné skupiny Froomeových pronásledovatelů. V cílovém stoupání na Bardonecchii jej předčili Ekvádorec Richard Carapaz, který za Britem zaostal o tři minuty, Francouz Thibaut Pinot, jenž se posunul na třetí příčku, a Kolumbijec Miguel Ángel López.

Mnohem hůř než obhájce titulu Dumoulin dopadl dosavadní držitel růžového trikotu Brit Simon Yates. Týmový kolega Romana Kreuzigera ze stáje Mitchelton-Scott nabral více než půlhodinovou ztrátu a vypadl z elitní desítky.

Od začátku se závodilo a až téměř pod Finestre se nám povedlo hlídat, aby nebyl v úniku Sky. Ale na Finestre se Simon úplně vypnul, takže jsem ho na vrcholu dojel a dojeli jsme s ním do cíle. Co dodat, konstatoval Kreuziger.

S Alpami se peloton rozloučí v sobotu, v neděli už je na programu jen rovinatý dojezd do Říma. Pokud Froome udrží vedení, zkompletuje jako sedmý cyklista v historii triumfy na Grand Tours.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme