Video ve volejbale pomáhá i zdržuje, trenéři 'challenge' používají jako oddechový čas

Na rozdíl třeba od fotbalu už ve volejbale při sporných situacích pomáhá technika. Video při zápasech dokáže opravit špatný odhad rozhodčího, ale trenéři ho stále častěji používají i z taktických důvodů.

Gandža/Ázerbájdžán Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každý zápas na volejbalovém ME sleduje 13 kamer

Každý zápas na volejbalovém ME sleduje 13 kamer | Zdroj: FIVB

„Během zápasů se jasně ukazuje, že většina challenge je ve prospěch družstva, které si je bere, takže se opravují výroky rozhodčích,“ říká Radiožurnálu asistent trenéra české reprezentace Jan Svoboda. 

Přes 'skupinu smrti' do osmifinále. Bělorusky budeme mít rozebrané, věří kouč volejbalistek Pommer

Číst článek

13 kamer permanentně snímá dění na hřišti a posílá signál na stanoviště video rozhodčího. Trenér může požádat o přezkoumání přešlapu, doteku sítě, teči blokujícího hráče, nebo zda míč dopadl do hřiště, nebo do autu.

Právě u posledního požadavku bývá problém. Situace se totiž přehraje na velkoplošné obrazovce nad kurtem. Aprotože ve volejbale, na rozdíl třeba od tenisu, se promítá na videu celý míč a ne animace otisku míče při dopadu, nebývá video vždy průkazné.

„Challenge by měla být lepší. Měl by tam být vidět otisk balonu a ne záběr z kamery. Je to strašně sporné a není to moc vidět,“ je přesvědčena smečařka Michaela Mlejnková.

A z českého týmu zní ještě další připomínka. Challenge se dá „využít“ místo oddychového času. „Čeká se dvě tři minuty, takže je to místo time-outu. Jakmile mají trenéři dva vyplácané, vyplatí si vzít challenge, i když ví, že nemá pravdu, protože to trvá dlouho,“ všímá si Kateřina Válková.

Někdy rozhodí, jindy pomůže

Trenéři mají v každém setu dvě možnosti vzít si na pomoc video, pokud je jejich požadavek oprávněný, počet možností zůstává. V praxi to znamená, že takových rozhodnutí z pomocí video rozhodčího je během setu k vidění deset někdy dokonce i dvacet a hra se tak neúměrně prodlužuje

„Je to rozkouskované. Zaleží také na tom, jak dlouho rozhodnutí trvají. Někdy to mužstvo rozhodí, někdy pomůže soupeři, nebo nám. Challenge je vlastně vždycky time-out,“ říká Jan Svoboda.

Video tak ve volejbalu sice dokáže napravit špatné rozhodnutí empirového rozhodčího, ale stalo se taky jednou z taktických variant v repertoáru trenérů.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme