Vítaná pomoc v době krize, virtuální závody ale zase pomalu ustupují živému sportu

Bývalí i současní sportovci bavili fanoušky v posledních měsících svými zápasy na herních konzolích nebo soupeřením na dálku pomocí webkamer. Venku se sportovat nedalo, a tak dění nahrazovaly alespoň přenosy těchto utkání a závodů. V současnosti se ale sportovci vrací do práce a počet virtuálních soutěží zase klesá.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger při časovce

Roman Kreuziger při časovce | Zdroj: Profimedia

Závody formule 1 na simulátorech se rozhodně nedají srovnávat s třísetkilometrovou reálnou rychlostí na okruzích. Stejně tak mají ke své předloze daleko fotbalové, hokejové i tenisové zápasy s herní konzolí, ke kterým se stačí pohodlně usadit na sedačku v obýváku. A některým sportovcům se takové trávení času, byť v době sportovního vakua, i příčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovci se vrací do práce a počet virtuálních soutěží zase klesá. Více v příspěvku Martina Charváta

„Možná bych mohl více trénovat na závody MotoGP na herních konzolích. Zatím mi to ale moc nejde a popravdě mě ani nebaví trávit tolik času před televizí. Radši mám fyzickou aktivitu než tohle – třeba mě začalo bavit zahrádkaření,“ popisoval motocyklový jezdec Johann Zarco.

Jenže pro samotný chod sportu to jsou důležité akce. Třeba cyklisté jezdili na trenažérech virtuální závody, kterých se zúčastnili i Češi Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger nebo Petr Vakoč.

„Závody měly dost velké pokrytí v médiích, což pro nás mělo samozřejmě velký význam. Je těžké vrátit sponzorům to, co jim podle smluv máme dát. A tohle je jedna z variant, jak se ukázat a zároveň jim říct: ‚Podívejte, tohle je možná budoucnost.‘ Také nezapomínejme, že náš hlavní sponzor je technologická společnost,“ řekl Radiožurnálu mluvčí cyklistické stáje NTT Jean Smyth s tím, že se snažili týmovým rádiem navodit atmosféru jako při samotném závodě.

Plíšková, Nadal nebo Murray. Tenisté hrají virtuální turnaj v Madridu a pomáhají kolegům

Číst článek

Tím, že jezdci museli na trenažérech reálně šlapat na kole, tak to mohlo alespoň simulovat cyklistiku. Ale stejně jako by tomu podle Smythe něco chybělo.

„Když se například zeptáte Romana, který rád rekreačně jezdí i se svou dcerou a manželkou, tak vám samozřejmě řekne, že tohle se nedá s ježděním v reálném terénu a přírodě vůbec srovnávat. Ale to teď nešlo, takže jsme tímhle upřímně jen vyplňovali volný čas,“ doplnil tiskový mluvčí týmu NTT, za který jezdí Roman Kreuziger.

Přesto, kdyby prý mělo NTT možnost se se sponzory znovu ukázat při virtuálním cyklistickém závodě, tak by do toho rozhodně znovu šlo.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme